Burhan Kuzu

 

Burhan Kuzu

Burhan Kuzu (1 Ocak 1955; Şıhlı, Develi, Kayseri - 1 Kasım 2020, İstanbul), Türk akademisyen, anayasa hukukçusu ve siyasetçi.

30 yıl kadar İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi olarak görev yapan Kuzu, Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) kurucuları arasında yer alır. TBMM'de 22, 23, 24 ve 26. dönemlerde AK Parti İstanbul milletvekili olarak yer almış; 23., 24. dönemlerde mecliste Anayasa Komisyonu başkanlığını yürütmüştür. Türkiye'de parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sistemi'ne geçiş döneminde önemli rolü olmuştur.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

Türkiye Büyük Millet Meclisi Milletvekili
Görev süresi
1 Kasım 2015 - 24 Haziran 2018
Seçim bölgesiKasım 2015 - İstanbul
Görev süresi
3 Kasım 2002 - 7 Haziran 2015
Seçim bölgesi2002 - İstanbul
2007 - İstanbul
2011 - İstanbul
Kişisel bilgiler
Doğum1 Ocak 1955
Develi, Kayseri, Türkiye
Ölüm1 Kasım 2020 (65 yaşında)
İstanbul
Ölüm nedeniCOVID-19
Defin yeriEdirnekapı Şehitliği, İstanbul
PartisiAdalet ve Kalkınma Partisi
(AK Parti)
Bitirdiği okulİstanbul Üniversitesi


Yaşamı

Erken yaşamı ve akademik kariyeri

1 Ocak 1955 tarihinde Kayseri'nin Develi ilçesinin Şıhlı köyünde doğdu. Dokuz çocuklu bir ailenin çocuğudur. Babası Ali Rıza Bey, annesi Zahide Hanım'dır. Köyde imamlık ve çiftçilik yapan babasını ortaokul yıllarında iken, annesini lise öğrencisi iken yitirdi. Güç koşullar altında eğitimine devam etti. İlk, orta ve lise öğrenimi boyunca tiyatro ile ilgilendi.

Yükseköğrenimini İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Üniversiteden mezun olduktan sonra hakimlik ve kaymakamlık sınavını kazanarak, Tekirdağ'da kaymakamlık stajına başladı. 1976 yılında üniversitede asistan kadrosuna alınınca akademisyen olmayı tercih etti; yüksek lisans ve doktora eğitimini de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamladı. Anayasa hukuku alanında çalıştı.

1980-1982 yılları arasında Paris Sorbonne Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Avrupa Konseyi bursuyla araştırmalar yaptı. 1998 yılında profesör unvanı aldı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Anayasa Hukuku Anabilim Dalı öğretim üyeliği ve başkanlığı görevlerini yürüttü. Hukuk alanında makale ve kitaplar yayımladı. Uzun süre Polis Okulları'nda ders verdi.

Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında üyelik ve yöneticilik yaptı. Bir süre Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde öğretim üyeliği yaptı. Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesinde misafir öğretim üyesi olarak ders vermiştir.

Evli ve iki çocuk babası olan Kuzu, Fransızca bilmekteydi.

Siyasi yaşamı

2001 yılında Adalet ve Kalkınma Partisinin (AK Parti) kurucu üyesi olarak aktif siyasete başladı. Partinin ilk Demokrasi Hakem Kurulu başkanı oldu.

2002 genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak meclise girdi. 2007 ve 2011 genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak tekrar meclise giren Kuzu, partisi içinde uygulanan üç dönem kuralına takıldığı için Haziran 2015 genel seçimleri'nde aday olamadı. Türkiye Büyük Millet Meclisinde (TBMM) Anayasa Komisyonu üyeliği yaptı.

Kasım 2015 genel seçimlerinde AK Parti İstanbul milletvekili olarak yeniden meclise girdi.

Görüşleri

Parlamenter sistem

Dönemin Meclis Anayasa Komisyonu başkanı Kuzu 2013 yılında parlamenter sistemi, Türkiye'de hükümet istikrarsızlıklarının ve buna bağlı olarak da ekonominin gelişmemesinin nedeni olarak gördüğünü; riskli bir sistem olduğunu, her zaman ülkeyi batırdığını ifade etmiştir.

Seçim barajı

Kuzu, Türkiye'de %10'luk ülke seçim barajı uygulaması konusundaki tartışmalarda seçim barajının korunması gerektiğini savunmuştur. %10'luk barajın çok yüksek olduğunu belirterek barajın korunması gereğini bunun gayri adil olduğunu bile bile savunduğunu ifade etmiş; seçim barajının düşürülmesi durumunda Türkiye'nin kaosa sürükleneceğini ileri sürmüştür.

LGBT'ye yönelik tutumu

Burhan Kuzu, Türkiye'deki yeni anayasa çalışmaları sürecine LGBT fertlerin katılımı ve talepleri üzerine 2008 yılında TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı sıfatıyla "Anayasa değişikliği çalışmaları sırasında eşcinsellerin de talepleri oldu. Hâlen de geliyor. İstiyorlar diye verecek miyiz? Şu anki koşullarda mümkün değil. Kamuoyu buna hazır değil" diyerek LGBT'ye yönelik tutumunu dile getirmiştir.

Naci Zindaşti ile ilişkisi

Suç örgütü kurmak ve uyuşturucu ticareti yapmak ile suçlanan Naci Şerifi Zindaşti ile Burhan Kuzu'nun ilişkili olduğu iddiaları ilk defa 2019 yılında gündeme geldi. Burhan Kuzu başlangıçta bu iddiaları reddetti ancak Zindaşti ile fotoğraflarının basına çıkmasının ardından tanışıklığını kabul etti. Zindaşti ile AKP Beşiktaş Kadın Kolları Teşkilatı'ndan Aliye Uzun aracılığı ile tanıştığını, Zindaşti'nin kendisine yatırımcı olarak tanıtıldığını ve Türkiye vatandaşlığına geçiş için yardım istediğini belirtti. Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, Zindaşti'nin sicilinin kabarık olduğunu Kuzu'ya iletince de basına yansıyan devlet vatandaşlığı vermedi bilgisinin aksine vatandaşlık verilmemesinin bizzat kendisi tarafından söylediğini açıkladı.

Zindaşti'nin İstanbul'da işlenen bazı cinayetlere karıştığı şüphesi üstüne Zindaşti ve adamları 6 Nisan 2018'de gözaltına alındı. Zindaşti cinayet ve cinayete azmettirme suçlarından tutuklanıp ceza evine sevk edildi. 11 Ekim 2018'de avukatları aracılığıyla tahliyesini istedi ve Cevdet Özcan tarafından tahliyesinin onaylanmasının ardından kayıplara karıştı. Alınan tahliye kararına savcılık tarafından itiraz edildi. Hakkında tekrar tutuklama kararı çıkarıldı ancak bulunamadı. Zindaşti ve adamlarının ilk defa tutuklanarak hapse atılmasını sağlayan İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimi Burhan Kuzu'nun avukatının kendisini aradığını ve odasına geldiğini olayla ilgili soruşturmada verdiği ifadesinde belirtti. Zindaşti'nin tahliyesinde Burhan Kuzu'nun adının da geçmesi üzerine İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından inceleme başlatıldı.

Burhan Kuzu'nun, Zindaşti'nin tahliye edilmesini sağlamak için Sulh Ceza Hakimi Cevdet Özcan'ı arayıp tahliye edilmesi yönünde telkinde bulunduğu, tahliyenin ardından itiraz makamını arayıp tahliyenin geçerliği olduğu telkininde bulunması üzere hakkında "nüfuz ticareti yapmak" suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Soruşturma kapsamında verilen polis fezlekesindeki HTS kayıtlarına göre Burhan Kuzu, kendi beyanın aksine 2015'ten itibaren Naci Şerifi Zindaşti ve adamları ile defalarca telefonda görüşmüştü veya mesajlaşmıştı. Burhan Kuzu katıldığı bir televizyon programında hakimleri aradığını ve bunun genel bir durum olduğunu "Bilinsin ki Türkiye’de yargıcı arayan siyasetçi de ne ilk benim ne son benim, binlerce arayan var." sözleriyle ifade etti. Bir başka röportajda Zindaşti'yi yargılayan hakimi aradığını kabul etti. Görüşmenin gerçekleştiği 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı telefonundan aradığı sırada milletvekili olmadığı için nüfuzunun olmadığını ve mahkemeyi baskı altına almadığını söyledi. Zindaşti'nin tahliye olmasının ardından kısa bir sürede kaçmasının ardında bir hazırlık olduğunu belirtti ancak olayla bir ilgisi olmadığını belirtti.

8 Eylül 2020 hakkındaki "nüfuz ticareti" suçundan hakim karşısına çıkan Burhan Kuzu'nun dosyasının hakkında tahliye kararı karşılığında rüşvet aldığı iddia edilen Cevdat Özcan'ın dosyasıyla birleştirilmesi önerisinde bulunuldu. Burhan Kuzu'nun 1 Kasım 2020'de ölmesinin üstüne dava düştü ama dosya birleştirme isteğinin kabul edilmesi üstüne 20 Ocak 2021 Burhan Kuzu'nun dosyası Yargıtay'a gönderildi.

Ölümü

1 Kasım 2020 tarihinde COVID-19'a bağlı olan sitokin fırtınası nedeniyle öldü. Cenazesi ertesi gün Edirnekapı Şehitliği'ne defnedildi.

Kaynak

  • wikipedia 09.11.2022 tarihli yazı


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski