arboretum

 

arboretum

Arboretum ya da ağaç parkı, esasen ağaçlar ile ağaççık ve çalı gibi diğer odunsu bitkilerin yetiştirilmesine adanmış botanik bahçesidir. Böyle bahçeler bilimsel araştırma ve gözlemler için kullanılmakla birlikte, çeşitli canlı ağaç türlerinin derlemini (koleksiyonunu) barındıran birer müzedir. Bunun dışında, bir botanik bahçesinde bulunan ve ağaç, ağaççık ve çalıların dikimine ayrılmış olan bölüm de "arboretum" olarak anılabilir.

Pinetum ise iğne yapraklı ağaçların yetiştirilmesinde özelleşmiş arboretumdur.

İngiltere, Gloucestershire'daki Westonbirt Arboretum'unda sonbahar renkleri.
İngiltere, Gloucestershire'daki Westonbirt Arboretum'unda sonbahar renkleri.


{tocify} $title={İçindekiler}

Türkiye'de arboretum

Türkiye'de bulunan arboretumlar şunlardır:

  • Atatürk Arboretumu: Kurulumuna 1949'da başlanmış olan bir arboretumdur. Mülkiyet ve finans kaynağını T.C. Orman Genel Müdürlüğü'nün oluşturduğu bu arboretum bir danışma kurulunca işletilmektedir ve bu kuruldaki idari otorite yine T.C. Orman Genel Müdürlüğü, bilimsel otorite de İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi'dir.
  • Karaca Arboretum: Hayrettin Karaca tarafından Yalova'da ve 13,5 hektarlık bir alan üzerine kurulmuş olan arboretumdur. Türkiye'nin ilk özel arboretumudur ve bugün için yaklaşık 7.000 farklı bitki türü, alt türü, varyetesi ve kültür formunu barındırır.

arboretum ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Latince

Ağaç parkı.

Kelime Kökeni

Yeni Latince arboretum "araştırma amacıyla oluşturulmuş ağaç koleksiyonu, botanik bahçesi" sözcüğünden alıntıdır. Latince sözcük Latince arbor "ağaç" sözcüğünden türetilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ m (1983) : Yıldız Korusu'na ve Atatürk Arboretum'una, İstanbul'daki yüzlerce, binlerce doğasever ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski