arı kuşugiller

 

arı kuşugiller
Altı yaygın Afrika arı kuşu

Arı kuşugiller (Meropidae), Coraciiformes takımından arılarla beslenen türleri içeren kuş familyası.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırma

Özellikleri

Zengince renkli tüyleri, ince vücutları ve genellikle upuzun kuyruk tüyleri ile tanınırlar. Rengarenktirler ve çok uzaklardan bakıldığından kırlangıca benzeyen hafif aşağıya dönük uzun sivri gaga ve sivri uçlu kanatlara sahiptirler.

Beslenme

İsimlerinden de anlaşılacağı üzere temel besin maddelerini arılar oluşturur. Açık bir tünekteyken arı, yaban arıları ve eşek arılarını havadayken yakalarlar. Arı kuşları yakaladığı arıyı yemeden önce sert bir yüzeyde böceğe defalarca vurarak iğnesini çıkarmasını sağlar. Bu süreç esnasında yapılan basınç, zehirin çoğunu dışarıya çıkartır.

Üreme

Arı kuşları toplu halde yaşar. Kumlu dik yamaçlarda açılan tünel benzeri çukurlarda yuva yaparak koloniler oluştururlar. Yumurtaları beyazdır genellikle 2-9 arasında yumurta üretirler. Familyadaki üyelerin çoğu tekeşlidir.

Dağılımı

Bu familya üyeleri en çok Afrika'da yaygındır ama bazıları Güney Avrupa, Madagaskar, Avustralya ve Yeni Gine'de bulunur.

Kitap

  • Hayvanlar Ansiklopedisi. Parıltı Yayıncılık. 2013. s. 216. ISBN 978-605-100-090-9.

arı kuşugiller ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, hayvan bilimi, çokluk

Omurgalı hayvanlardan kuşlar sınıfına giren bir familya.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: bee eaters, Fransızca: guêpiers, Almanca: Bienenfressern, Latin: Meropidae, merops: arı kuşu

Kuşlar (Aves) sınıfının, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) akımının, gökkuzgunlar (Coraciae) alt takımından uzun ve hafifçe yay biçiminde gagalı, uzun ve sivri kanatlı, orta kuyruk tüyleri daha uzunca olan, yalnız Eski Dünya' da, Afrika'da ve Güney Asya'da yaşayan, arı kuşu (Merops apiaster), yeşil arı kuşu (M. viridis) türleri iyi bilinen bir familya.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski