öküzgözü

 

öküzgözü

Öküzgözü, Elazığ bölgesi civarlarında yetişen siyah renkli bir üzüm çeşididir. Şarapçılıkta kullanılır.

Elâzığ ve çevresinde iki tür kırmızı üzüm yetiştirilir. Bunlar Türkiye’nin en asil üzümlerinden sayılan Öküzgözü ve Boğazkere'dir. Öküzgözü, Türkiye'de yetiştirilen en iri üzüm olarak bilinmesine karşın adı üzümün iriliğinden değil öküz gözü gibi koyu renkli olmasından gelmektedir. Boğazkere ile karşılaştırıldığında tanelerini yemesi keyiflidir. Taneleri oval ve koyu renklidir ve etlidir. Kabukları, boğazkereye göre incedir. Öküzgözü asmasının yaprakları geniş ve girintisizdir. Şarapları zarif, yoğun kırmızı meyvemsi, dolgun ve orta tanenlidir. İyi örnekleri yıllandırmaya uygundur. Son zamanlarda Ege bölgesinde Denizli civarında da yetiştirilmeye başlanmış olup özellikle Çal ve Güney ilçelerinde yetiştirilmektedir. Geleneksel olarak; buzbağ adı verilen Türk kupajında Boğazkere ile harmanlanıp şişelenir. Ancak son dönemde artan bir şekilde Monosepaj olarak kendi başına da şişelenmektedir.

Hakkında bilgi nedir?

  • Rengi: Siyah
  • Tür adı: Vitis vinifera Linné subsp. vinifera
  • Kökeni:  Türkiye
  • Önemli üretim yerleri: Elazığ, Gaziantep, Malatya, Toroslar
  • Çiçek cinsiyeti: Hermofrodit
  • VIVC kimliği: 8708

öküzgözü ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

öküzgözü (I)

isim, bitki bilimi, (ökü'zgözü)

Birleşikgillerden, sarı renkte, papatyayı andırır bir çiçek ve onun bitkisi, sığırgözü, mastı çiçeği, arnika (Arnica montana).

öküzgözü (II)

isim, bitki bilimi, (ökü'zgözü)

Kaliteli, kendine özgü kokusu olan, şarap üretilen, orta kalın kabuklu, siyah renkli bir tür üzüm.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

Latin: Flos Amica

Dışarıdan deride rezolitif, yara iyileştirici, içeriden sindirimi uyarıcı ve kolaylaştırıcı, genel uyarıcı olarak kullanılan bileşikgiller familyasından bir bitki.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski