dev sinek kuşu

 

Dev sinek kuşu

Dev sinek kuşu veya dev kolibri (Patagona gigas), bir kolibri türüdür.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Özellikleri

Toplam 22 cm boyu, 14 cm kanat uzunluğu ve 24 grama kadar varan ağırlığı ile dev sinek kuşu, en büyük kolibri türüdür. Üst kısmı ve kuyruk yeşilimsi-kahverengidir. Kuyruk kökü beyazımsı, alt kuyruk örtüleri beyaz ve kanatlar kahverengidir. Büyüklüğü yüzünden kanatlarını diğer kolibri türlerinden çok daha yavaş çırpar (saniyede 10-15 kez). Böylece daha çok bir yarasayı andırır.

Patagona gigas

Dağılım

Dağılım bölgesi Andlar'da, Ekvador'dan Orta Şili ve Arjantin'e kadar uzanır. Dev arı kuşu, kaktüslü kuru çalılıklarda, 1000 m- 4000 m aralığında yaşar. Yerleşim olan bölgeler de de görülür. Bazı bölgelerde kötü hava koşullarında alçak konumlara taşınır.

dev kolibri

Davranış

Dev sinek kuşu, beslendiği alanı diğer türlere karşı koruyan agresif bir kuştur. Nektar çekimini tipik kolibri tarzı olan vızıltılı uçuş ile yapmaz, aksine genelde durarak yapar. Yanı sıra küçük böceklerle de beslenir.

Üreme

Küçük yuvası yosundan olup, örme yuvayı bir çalıda, ağaçta ve zaman zaman bir katüs üstünde inşa eder. Yuvanın büyüklüğü bir kuş için oldukça küçük görünür. Kuluçka iki yumurtadan oluşur.

Literatür

  • Martin de la Pena & Maurice Rumboll: Birds of Southern South America and Antarctica. Princeton Illustrated Chaecklists, ISBN 0-691-09035-1
  • Colin Harrison & Alan Greensmith: Vögel. Dorling Kindersly Limited, London 1993,2000, ISBN 3-8310-0785-3


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski