karanlık üçlü

 

karanlık üçlü

Karanlık üçlü (İngilizce: dark triad) psikolojide narsisizm, makyavelizm ve psikopatinin kişilik özelliklerini ifade eder. Kötü niyetli nitelikleri nedeniyle bunlara "karanlık" denir.

Karanlık üçlü uygulamalı psikolojide, özellikle kolluk kuvvetleri, klinik psikoloji ve işletme yönetimi alanlarında kullanılmaktadır. Bu özelliklerde yüksek puan alan kişilerin, özellikle liderlik pozisyonlarında olmaları durumunda, bir örgüt için suç işlemeleri, sosyal sıkıntıya neden olmaları ve ciddi sorunlar yaratmaları olasıdır. Ayrıca daha az şefkatli, hoş, empatik, hayatlarından memnun olma ve kendileri ve başkalarının iyi olduğuna inanma olasılığı daha düşüktür.

Her üç karanlık üçlü özelliği de kavramsal olarak farklıdır, ancak ampirik (deneysel) kanıtlar üst üste geldiğini göstermektedir. Onlar çirkin-manipülatif kişilerarası bir tarzla ilişkilidir.

  1. Narsisizm veya özseverlik, kişinin kendi bedensel ve zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık, kabaca tabirle kişinin kendisine aşık olması olarak tanımlanan bir terimdir.
  2. Makyavelizm, başkalarının manipülasyonu ve sömürülmesi, ahlakın olmaması, duygusuz duygusuzluk ve daha yüksek düzeyde kişisel ilgi ile karakterizedir.
  3. Psikopati psikiyatride empati ve vicdan eksikliği ile karakterize olan bir kişilik bozukluğu olarak tanımlanmakta, bu kişilik bozukluğunu ifade etmek için kullanılmaktadır.

Bir faktör analizi, beş kişilik özelliği arasında düşük uyumluluğun karanlık üçlü ile en güçlü korelasyon olduğunu, nevrotiklik ve vicdan eksikliğinin ise karanlık üçlü üyelerinden bazılarıyla ilişkili olduğunu buldu. Kabul edilebilirlik ve karanlık üçlü gelişme üzerinde korelasyon değişikliği göstermektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski