kız

 

kız

Kız, çocuk veya genç yaştaki dişi. Kız kavramının yaş limiti kültürler arasında değişebilir.

Türkçede yaş evresi daha net belirtilmek istendiğinde çocuk yaştaki kızlar genellikle "kız çocuğu", genç yaştaki kızlar ise "genç kız" şeklinde adlandırılırlar. "Kız evlatları" kastederken ise sözcük genellikle tek başına kullanılır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Biyoloji

İnsanda 46 adet (23 çift) gen bulunur. Bunlardan cinsiyeti belirleyen iki tanesi X ve Y olarak adlandırılmıştır. Kızlarda, Y kromozomu bulunmaz ancak iki adet X kromozomu (XX) bulunur. Kromozomların biri anneden, diğeri babadan gelir. Nadir olarak üç (XXX) veya tek X kromozomlu kız çocuklarına da rastlanır.

Kızlar dişi üreme organlarıyla doğarlar. Bununla birlikte üreme organları tam belirginleşmemiş ancak kendini dişi hisseden bireyler de kız olarak adlandırılabilir.

Ergenlik esnasında kızların vücudunda önemli değişiklikler meydana gelir. Beyinden gonadlara gönderilen çeşitli hormonal sinyaller sonucu çocuğun vücudu yavaş yavaş gelişmeye başlar. Gonadların ürettiği hormonlar sayesinde başta cinsel organlar ve göğüsler olmak üzere tüm vücutta değişikler gerçekleşir. Ergenlik, kişiden kişiye değişmekle birlikte, genellikle 10-16 yaşları arasında tamamlanır ve kişi yetişkin olur. Pek çok kız ilk âdetini (menarşe) 12-13 yaşlarında görür.

kız ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Dişi çocuk:

      "Oğlu savaşın birinde şehit düştü, iki kızı da evlenip ücra yerlere gittiler." - Halikarnas Balıkçısı

2. isim Üzerinde kadın resmi bulunan iskambil kâğıdı:

      Karo kızı.

3. ünlem Dişi cinsten birine daha yaşlı biri tarafından kullanılan bir seslenme sözü.

Kelime Kökeni

Eski Türkçe kız sözcüğünden evrilmiştir.

Tarihte En Eski Kaynak

kız "kız çocuğu, bakire" [ Orhun Yazıtları (735) : beglik ogluŋun kul kıldıg, işilik kız ogluŋun küŋ kıldıg [beylik oğlunu kul kıldık, hanımlık kızını cariye kıldık] ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski