sağangiller

 

Sağangiller
Chaetura ussheri

Sağangiller ya da Ebabilgiller (Apodidae, Cypselidae, Micropodidae), kuşlar (Aves) sınıfının, Çobanaldatanlar (Caprimulgiformes) takımına ait bir kuş familyası.

Kanatları ince ve uzun, tırnakları sivri ve kuvvetlidir. Kırlangıçlara çok benzeyen kuşlardır ve çok hızlı uçarlar. Tüm dünyada yayılış gösterirler. Tropikler, ılıman kuşaklar yerleşim bölgelerindendir. Göçücü kuşlardır. Çoğunlukla açık araziler, kısmen taşlık yerlerde yaşarlar.

Üreme mevsimlerinde tükürük bezlerini kullanarak çamur vb. maddeleri birbirine yapıştırıcak bir salgı üretirler. Bazılarının yuvası sadece tükürükten yapılır. Hem erkek hem dişileri kuluçkuya yatar. Besinlerini uçarken böcekleri yutarak alırlar.

Bilimsel sınıflandırması

Altfamilyalar

  • Apodinae
  • Cypseloidinae

Yavru ebabil
Yavru ebabil

Sınıflandırma

Oymak Cypseloidini

  • Cins Cypseloides
  • Cins Streptoprocne

Oymak Collocalini

Oymak Chaeturini

Oymak Apodini

sağangiller ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: swifts, Fransızca: martinets, Almanca: Segler, Diğer: Yun. kypselos, mikros, pous

(Cypselidae, anlamdaş. Micropodidae), (Yun. kypselos = sağan, mikros = küçük, Yun.pous = ayak) Omurgalı hayvanlardan kuşlar (Aves) sınıfının gök-kuzgunumsular (Coraciiformes) takımının sağanlar (Cypseli) alt-takımına giren bir familyası. Ayakları tutunucu tip olup sivri ve kuvvetli tırnakları vardır. Kanatları ince ve uzun olur. Hızlı uçarlar. Palearktik bölgede yaşarlar. Kara sağan (Micropus apus), ak-karınlı sağan (M. melba) iyi bilinen türleridir. Böcek yerler.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: swifts, Fransızca: martinets, Almanca: Segler, Latin: Micropodidae, Apodidae, Cypselidae

(Yun. kypselos: sağan; mikros: küçük; pous: ayak) Kuşlar (Aves) sınıfının, gökkuzgunumsular (Coraciiformes) takımının, sağanlar (Cypseli) alt takımından, tırnakları sivri ve kuvvetli, kanatları ince ve uzun olan, hızlı uçan, Palearktik bölgede yaşayan, kara sağan (Apus apus), akkarınlı sağan (A.melba) türleri iyi bilinen bir familya.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski