siesta

 

siesta

Siesta, öğle arasında dik güneş ışınlarının sıcaklığından veya öğle yemeği sonrası metabolizma faaliyetlerinin hızlanması sebebiyle vücudun anlık mayışma durumunun, kısa süreli uyku ile hissedilen dinlenme ihtiyacına siesta denir.

Kelime olarak Latince hora sexta'dan türetilmiştir. (Hora sexta) ise çeviri bakımından "Altıncı Saat" anlamındadır. Gün doğumundan sonraki altı saati temsil eder bu da yaklaşık öğle saatlerine denk gelir. İspanyolcadaki karşılığı ise siestadır. Genellikle sıcak tropikal iklim tipi görünen Latin Amerika ülkelerinde oldukça yaygın olan bu uyku safhası, yıllar geçtikçe tüm dünyada farklı isimlerde dile gelmiştir. Örnegin, Arapça ḳayl masdar ekinden türemiş olan kaylûle ve kāile, siesta ile aynı anlamdadır. İngilizce'de ise "Nap" kelimesi yine siesta ile aynı anlamı taşımaktadır.

Öğle arasında siesta yapan biri (Peru, Cusco).

{tocify} $title={İçindekiler}

Tarihçe

Siesta uykusunun tam olarak kesin yargılar ile tarihçesi bilinmemekle beraber, üzerinde düşünülmüş ve en kabul göreni ise;

Sıcak Latin Amerika ülkelerinde yaşayan çiftçilerin tarlalarındayken günün en sıcak vakti olan öğle vaktinden, bir nebze olsun kaçmak ve günün erken saatlerinde uyanmanın yorgunluğu üzerlerinden atıp, tekradan daha enerjik bir şekilde başlandığı amacıyla yapıldığı düşünülen, siesta için en kabül gören düşüncedir. Siesta genellikle İspanya ve Latin Amerika ülkeleri ile ilişkilendirilse'de tahminlere göre siesta'nın İtalya'da, Roma imparatorluğun'da ortaya çıktığı düşünülen fenomenler arasındadır. Çünkü Roma'da günün 12 saatlik olduğu ve periyotlar halinde ilerlediği bilinmektedir. 12 saatin, yarısı olan altıncı saat roma halkı için istirahat ve yemek molasıydı. Zengin bir dağılım gösteren siesta uykusu İslam hukukunda da yer almaktadır. Kaylûle ismi ile anılan ve Kur'an'da bahsi geçildiği tarih kayıtlarında bulunmaktadır. Birçok coğrafyada farklı olarak dağılım göstermesi sebebi ile kesin bir kökenden bahsetmek olağan değildir. Günümüzde ise; Dünyada, İspanyolca konuşan ülkelerde ayrıca Yunanistan, İtalya, Filipinler, Nijerya, Meksika gibi sıcak iklime sahip ülkelerde yaygındır.

Gustave Courbet - The hammock (1844)
Hamak üzerine siesta yapan genç kadın (The hammock, Gustave Courbet (1844))

siesta ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, İspanyolca siesta

bakınız öğle uykusu.

Kelime Kökeni

İspanyolca siesta "öğle uykusu" sözcüğünden alıntıdır. İspanyolca sözcük Latince sexta "1. altıncı, 2. günün altıncı saati, öğle vakti" sözcüğünden evrilmiştir. Bu sözcük Latince sex "altı" sözcüğünden türetilmiştir. Daha fazla bilgi için sekstant maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ m (1955) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski