spor

 

spor

Spor, önceden belirlenmiş kurallara göre bireysel veya takım halinde yapılan, genellikle rekabete dayalı yarışma ve kişisel eğlence veya mükemmelliğe ulaşmak için yapılan fiziksel veya zihinsel aktivite. Sporları kabaca homo sapiens türünün medeniyete ulaşmadan önce doğayla veya diğer canlılarla yaptığı fiziksel mücadelelerin günümüzdeki medeni karşılığı olarak da tanımlayabiliriz. Sporlar güç, kardiyovasküler dayanıklılık ve esneklik bazlı veya bunların heterojen birleşiminden oluşmuş kompleks aktiviteler olabilir. Güç bazlı sporlara fitness, powerlifting, halter; kardiyovasküler dayanıklılık bazlı sporlara yüzme, atletizm; esneklik bazlı sporlara jimnastik, pilates gibi örnekler verilebilir. Bu unsurların birleşiminden doğan sporlara futbol, basketbol, tekvando, judo gibi örnekler verilebilir. Çünkü spor kişilerin yaptıkları hareketlere ek olarak top, hayvan gibi birtakım objelerle yapılan hareketlerin tümünü kapsamaktadır. Bazı kesimlerce yalnızca zihinsel yeteneklere dayalı bazı masa oyunları da spor olarak kabul edilmektedir. Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.

{tocify} $title={İçindekiler}

spor ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

spor (I)

Fransızca sport

1. isim Bedeni veya zihni geliştirmek amacıyla kişisel veya toplu olarak gerçekleştirilen, bazı kurallara göre uygulanan hareketlerin tümü.

2. sıfat Kullanışı rahat, kolay olan:

      "Hiç değilse spor bir ceket ister şöyle." - Haldun Taner

spor (II)

Fransızca spore

1. isim, bitki bilimi Çiçeksiz bitkilerde üreme organı.

2. isim, hayvan bilimi Bir hücreli hayvanların çok özelleşmiş olan üreme hücresi.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: spore, Fransızca: spore, Almanca: Sporen, Diğer: Yun. sporos

(Yun. sporos = tohum) Bitkilerin ya da bazı birgözeli hayvanların çok özelleşmiş olan üreme gözesi.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: spore, Fransızca: spore, Almanca: Spore, Diğer: Yun. sporos: tohum

Bitkilerin ya da bir hücreli hayvanların çok özelleşmiş olan ve hayatın devamını sağlayan üreme yeteneğindeki hücreleri.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

İngilizce: spore

Mantarlarda, bazı bitkilerde ve Protozoonlarda görülen, genellikle tek hücreli, küçük, dayanıklı, eşeysiz üreme cisimciği.

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: spore

1. Çiçeksiz bitkilerde, mantar ve protozoonlarda tek hücreli, aseksüel olarak yeni bireyler oluşturabilen, küçük, tek hücreli üreme cisimciği veya birimi. 2. Kötü çevre koşullarına uyum sağlamış olan, dirençli bakteri hücresi.

Kelime Kökeni

Türkçe sözcük, Ad halinde Ancak her spor, başka bir hücre ile birleşmeden, tek başına yeni bir organizma oluşturabilir. anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan spor kelimesi Fransızca anlamındadır. Türkçe sözcük, Ön ad halinde Hiç değilse spor bir ceket ister şöyle. - H. Taner anlamına gelir. Türkçe dilinden alınan spor kelimesi Fransızca sport (fr) anlamındadır.

Tarihte En Eski Kaynak

Türk Dil Kurumu, TDK (1940 - ~)

Hiç değilse spor bir ceket ister şöyle. - H. Taner

spor (I)

Fransızca aynı anlama gelen sport sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük İngilizce aynı anlama gelen sport sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Fransızca desport "oyalanma, eğlenme, oyun" sözcüğünden türetilmiştir. Eski Fransızca sözcük Eski Fransızca desporter "(yoldan veya rutinden) uzaklaşmak, oyalanmak, aylaklık etmek" fiilinden türetilmiştir. Eski Fransızca fiil Eski Fransızca porter "taşımak, yürümek" fiilinden de+ önekiyle türetilmiştir. portatif maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

ispor [ Ahmet Rasim, Şehir Mektupları (1899) : İspor İngilizce bir kelimedir ki bizde koşu, yarış, müsabaka, güreş ve buna mümasil eğlence ve oyunların cümlesine şamildir. ]

spor "hafif otomobil modeli" [ c (1928) ]

spor (II)

Fransızca spore "çiçeksiz bitkilerde tohum işlevi yapan zerre" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Eski Yunanca spōrá σπωρά  "tohum ekme, saçma" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca speírō, spōr- σπείρω, σπωρ-  "tohum ekmek, saçmak" fiilinden türetilmiştir. sperm maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ TDK, Türkçe Sözlük, 1. Baskı (1945) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski