yakut-safir sinek kuşu

 

Yakut-safir sinek kuşu

Yakut-safir sinek kuşu (Chrysolampis mosquitus), sinek kuşugiller familyasından Chrysolampis cinsine dahil bir kuş türü.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Özellikleri

Yaklaşık 8,1 cm ve 3.5 gdırlar. Diğer sinek kuşlarına kıyasla, neredeyse dümdüz, siyah gaga, göreli olarak daha kısadır. Erkeğin, yeşil-parlak koyu kahverengi üst kısmı vardır. Taç ve ense, düz ve parlak kırmızı, boğaz ve göğüs parlak altın-portakal rengidir. Geri kalan alt parçalar kahverengi, kuyruk kestane rengi ve uç kısmı siyahtır. Dişinin bronz-yeşil üst parçaları ve soluk gri alt parçaları vardır.

Beslenme ve yuva

Bu türün yiyeceği nektardır ve bazı küçük böceklerle de beslenirler. Dişi alçak bir dalın çatalında yaptığı küçücük bir fincangibi yuvasına iki yumurta bırakır. Kuluçka dönemi 16 gün sürer. Yakut-safir sinek kuşunun erkekleri, dikkat çekici bir şekilde tüner ve saldırgan bir tutumla bölgelerini savunurlar.

Yayılışları

Küçük Antiller ve Kolombiya, Venezuela ve Guyanalar'dan tropikal kuzey Güney Amerika, orta ile güney Brezilya ve kuzey Bolivya'ya; ve de Kolombiya'dan güney Panama'ya kadar üreme gösterirler. Mevsimlik göçmendirler. Açık kırlarda, bahçelerde ve ekili tarlalarda yaşarlar.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski