accipitriformes

 

Accipitriformes

Accipitriformes, atmaca, kartal, akbaba ve çaylak da dahil olmak üzere gündüzcül çoğu yırtıcı kuşu içinde barındıran bir kuş takımıdır. Ancak doğanlar (Falconidae) bu gruba dahil değildir.

Uzun bir süre boyunca, çoğunluk görüşü onları doğanlarla birlikte Falconiformes'e dahil ediyordu, ancak birçok uzman artık Accipitriformes'i ayrı bir şekilde tanımlıyor. 2008'de yayınlanan bir DNA çalışması, doğanların Accipitriformes ile yakından ilişkili olmadığını, bunun yerine papağanlar ve ötücü kuşlarla daha yakından ilişkili olduğunu gösterdi. O zamandan beri, doğanların papağanların yanına taksonomik sırayla bölünmesi ve yerleştirilmesi Amerikan Ornitoloji Derneği Güney Amerika Sınıflandırma Komitesi (SACC), Kuzey Amerikan Sınıflandırma Komitesi (NACC), ve Uluslararası Ornitoloji Kongresi (IOC) tarafından benimsenmiştir. İngiliz Ornitologlar Birliği Accipitriformes'i çoktan tanımıştı ve Falconiformes'in hareketini benimsedi. DNA temelli plan ve NACC ve IOC sınıflandırmaları, yeni dünya akbabalarını Accipitriformes'e dahil eder, SACC ise yeni dünya akbabalarını ayrı bir takım olan Cathartiformes olarak sınıflandırır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Familyaları

Accipitriformes dağılım haritası
Küresel dağılım haritası (258 tür). Renk gradyanı (açıktan karanlığa) tür zenginliğini gösterir.

Özellikleri

Accipitriformların, ilk olarak Orta Eosende ortaya çıktıkları düşünülmektedir ve tipik olarak, burun deliklerini barındıran yumuşak bir cere (kuşlarda gaganın üst kısmındaki zar) ile keskin bir şekilde kancalanmış bir gagaya sahiptirler. Kanatları uzun ve oldukça geniştir, uçmak için uygun olup, dıştaki dört ila altı birincil tüyü zayıflatılmıştır.

Yırtıcı pençeleri ve zıt arka pençeleri olan güçlü bacaklara sahiptirler. Hemen hemen tüm Accipitriform'lar etoburdur, gündüzleri veya alacakaranlıkta avlanırlar. Olağanüstü uzun ömürlüdürler ve çoğunun üreme oranları düşüktür. 

Taksonomi

Şu anda 262 tür ve 75 cins ile 4 mevcut aileyi ve muhtemelen 1 soyu tükenmiş aileyi içine alan Accipitriformes, en büyük gündüzcül yırtıcı kuş türüdür. DNA sekans analizleri, Accipitriformes içindeki ıraksamaların, Eosen/Oligosen sınırı civarında yaklaşık 34 milyon yıl önce, diğer Accipitriformes cinslerinden Elanus ve Gampsonyx cinslerini içeren grubun bölünmesiyle başladığını göstermektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski