atmaca

 

atmaca

Atmaca, Accipitriformes takımının atmacagiller (Latince: Accipitridae) familyasının atmacalar (Latince: Accipitrinae) alt familyasına ait Accipiter cinsi kuş türlerine verilen ortak ad. Bu cinsteki bazı türler çakır kuşu adı ile de anılır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Bayağı atmaca (Accipiter nisus)
Bayağı atmaca (Accipiter nisus)

Özellikleri

Kanatları geniş ve oldukça kısa, bacakları ve kuyrukları görece uzundur. Bu özellikleri, avlarına yetişebilmek için kısa sürede büyük hızlara erişebilmelerini ve sık ağaçlar arasında ustalıkla manevra yapabilmelerini sağlar; buna karşılık, şahin, kartal, tuygun gibi daha uzun kanatlı yırtıcılar kadar uzun süre kanat çırpmadan dönemezler. Siyah beyaz görürler.

Yaşam şekli

Bütün türleri ormanlarda yaşayan ve daha çok küçük kuşlarla beslenen atmacalar, dünyanın bütün ormanlık bölgelerinde bulunur. Büyük ağaçlara, dallardan, içi yumuşak bir astarla kaplanmış yuvalar yaparlar. Dişi, kahverengi lekeli beyaz yumurtalarının üstünde dört ile beş hafta kuluçkaya yatar. Yavruları beş ya da altı hafta sonra tüylenir.

Özellikle Trabzon, Rize, Artvin bölgesinde yöre halkının tenta olarak tabir ettiği kapanlarla tutulan atmacalar, bıldırcın avı için eğitilir. Kısa zamanda görevini icra eden atmacalar göç mevsimi olan kasım ayının gelmesiyle doğaya salınır.

Fiji çakır kuşu (Accipiter rufitorques)
Fiji çakır kuşu (Accipiter rufitorques)

Türleri

Beyaz çakır kuşu
Beyaz çakır kuşu (Accipiter novaehollandiae)

Bayağı atmaca yavruları
Bayağı atmaca yavruları

atmaca ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, hayvan bilimi

Kartalgillerden, ava alıştırılabilen küçük bir yırtıcı kuş, akkuş (Accipiter nisus).

Yazın Terimleri Sözlüğü - 1974

Özel bir ezgi ile söylenen bir türkü.

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

İngilizce: sparrow hawk, Fransızca: epervier d'Europe, Almanca: Sperber

(Accipiter nisus): Kartallar (Falconiformes) takımının kartalgiller (Falconidae) familyasından bir kuş türü. Uzunluğu 30 cm kadar olur. Tüyleri kahverengi mavi-külrengi karışıktır. Palearktik bölgede yaşar.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

Türkçe: base, İngilizce: sparrowhawk, Fransızca: épervier d'Europe, Almanca: Sperber, Latin: Accipiter nisus

Kuşlar (Aves) sınıfının, kartallar (Falconiformes) takımından, Palearktik bölgede yaşayan, İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da kışın görülen, diğer bölgelerde yerli olarak bulunan, ova ve her türlü çam ormanlarında yaşayan, uzunluğu 30 cm kadar, kahverengi, mavimsi, kül rengi karışık tüylü bir tür. Delice atmaca, küçük atmaca.

Kelime Kökeni

Türkçe atma sözcüğünden +çA sonekiyle türetilmiş olabilir; ancak bu kesin değildir.

Tarihte En Eski Kaynak

atmaça toğan "bir tür yırtıcı kuş" [ Kitab-ı Mecmu-ı Tercüman-ı Türkî (1343) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski