aşiret

 

aşiret

Aşiret (Arapça:  عشیرة), dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok sülaleden oluşan, yapısındaki aileler arasında köken, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymaktır. Türkiye'nin özellikle Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde gün geçtikçe azalan bir eğilim gösterse de hâlen aşiret sistemi bazı ailelerde varlığını sürdürmektedir. Başlıca bir reisten ve reisin yardımcılarından oluşan aile topluluğu genellikle diğer aşiretlere karşı kendi bölgelerini koruma adına oluşmuştur. Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.

{tocify} $title={İçindekiler}

aşiret ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, (aşi:ret), Arapça ʿaşīret

Dil ve kültür yönünden büyük bir türdeşlik gösteren, birçok boydan oluşan, yapısındaki aileler arasında toplum, ekonomi, din, kan veya evlilik bağları bulunan göçebe veya yerleşik nitelikteki topluluk, oymak:

      "Bunlar aşiret reislerine hulus çakmışlar, hep alttan almışlar belki rüşvetlerini de yemişler ve onları şımartmışlardı." - Necip Fazıl Kısakürek

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: klan

Anne veya baba yoluyla aynı atadan geldiğine inanan, aynı kültürü paylaşan ve aynı coğrafi alanını kullanan, bu yüzden de aralarında sıkı bir bağlılık ilişkisi görülen küçük insan topluluğu, kabile, klan.

Kelime Kökeni

Arapça ˁşr kökünden gelen ˁaşīrat عشيرة  "akrabalardan oluşan topluluk, boy, klan" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Ömer Lütfi Barkan, Osmanlı İmparatorluğunda Zirai Ekonomi... (1600 yılından önce) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski