atık

 

atık

Atık, kullanılmış, artık istenmeyen ve çevre için zarar oluşturan her türlü maddedir. Biyoloji'de ter, üre, dışkı gibi canlı artıkları da atık olarak kabul edilir.

Atıklar teknolojik ve sosyal gelişmelere bağlı olarak insani gelişme ile ilişkilidir. Endüstriyel gelişme ve kullanılan malzemelerde meydana gelen değişmelere bağlı olarak zaman içinde atıkların ortaya çıkışı değişkenlik göstermiştir. Örneğim plastik ve nükleer teknolojinin doğuşuyla yeni atık türleri ortaya çıkmıştır. Bazı atık türleri ise ekonomik değerine bağlı olarak geri dönüşüm sürecine tabii tutulur.

İnşaat atıkları
İnşaat atıkları

Bir bölgedeki atık türlerine ve miktarlarına bakıldığında o yöre halkının geçim kaynağını, yaşantısını, alışkanlıkarını vb birçok özelliği hakkında bilgi edebilmekte mümkün olmaktadır.  Kentsel bölgelerden çıkan atıklarda yoğun olarak ambalaj atıkları görünürken köy ve beldelerde daha çok organik atık görülebilmektedir. Yine miktar olarak baktığımızda köy be beldelerde kente nazaran daha az miktarda atık çıkmaktadır.

Şehirlerde kişi başına oluşan atık sayısına bakacak olursak bazı şehirlerin  ''Aydın 1.60 kg, Aksaray 1.59 kg, Bingöl 1.49 kg, Sivas 1.4 kg, Antalya 1.36 kg, Bolu ve Isparta 1.2 kg, Manisa 1.16 kg, Bursa 1.02 kg, Konya 1.01 kg, Adana 1 kg, Samsun 0.94 kg, Mersin 0.84 kg, Erzincan 0.76 kg, Muş 0.64 kg, Trabzon 0.5 kg, Şırnak 0.43 kg, Mardin 0.4 kg'' olduğu görülmektedir. Aslında bu rakamlara bakarak oradaki insanların tüketim alışkanlıkları hakkında bize bilgi verdiği açıkça görülmektedir.

Tıbbi atıklar
Tıbbi atıklar çevre sağlığını tehdit etmemesi için ayrı yöntemlerle toplanır.

Atık yönetimi çerçevesinde atık türleri şunlardır;

  • Evsel, ticari ve inşaat atıkları
  • İnsan sağlığını tehdit eden tehlikeli endüstriyel atıklar
  • Tıbbi atıklar
  • Nükleer ve patlama riski taşıyan yüksek seviyeli atıklar.

Ancak sanayi devriminden sonra, dünya çapında toplu ve ucuz ürünler üreten montaj hattı faaliyetleri ivmelenerek hızlanmaya başladı. Artan nüfus ve şehirleşme de bu soruna eklenince global düzeyde önlenemez bir atık problemi baş gösterdi. Bu sorun ise sıfır atık felsefesiyle günümüzde önlenmeye çalışılmaktadır.

atık ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

atık, -ğı

1. isim Hastane, ev, fabrika vb. yerlerde kullanılmış, artık işlenemez veya çevre için zarar oluşturan her türlü madde.

2. isim Üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda ortaya çıkan ve kullanıcının artık işine yaramayan maddelerin tamamı.

3. sıfat Atılmış, atılan.

Kimya Terimleri Sözlüğü - 1981

İngilizce: waste, refuse, Fransızca: refus, Almanca: Abfall

1. Bir fiziksel ya da kimyasal süreçte işlenen özdeklerin, artakalıp işe yaramayan bölümü. 2. Yeniden eritilip dökülebilir, bozuk dökme metaller.

Uygulayım Terimleri Sözlüğü - 1980

Türkçe: posa, İngilizce: dirtied rock, Fransızca: roche abattue

madencilik: Maden çalışmaları sonunda oluşan değersiz parçacıklar.

Madencilik Terimleri Kılavuzu - 1979

dirtied rock

atık

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: waste

Gıda endüstrisinde üretimden tüketime kadar olan tüm aşamalarda ortaya çıkan veya atılan maddelerin tamamı.

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: waste

Çevre, ekolojik sistemler ve sağlık üzerinde olumsuz etki yapabilecek miktar ve nitelikte çevreye boşaltılan sıvı, gaz ya da radyoaktif, istenmeyen her türlü madde.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski