yılan kartalı

 

Yılan kartalı

Yılan kartalı (Circaetus gallicus; İngilizce: Short-toed snake eagle), atmacagiller (Accipitridae) familyasından orta büyüklükte bir kartal türü. Doğanlarlar, çaylaklar ve şahinler gibi gündüzcül bir kuştur.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması

Alt türleri

  • C. g. gallicus - (Gmelin, JF, 1788)
  • C. g. sacerdotis - Ng, N, Christidis, Olsen, Norman & Rheindt, 2017


Yılan kartalı dağılım haritası
Açık yeşil - yuvalama alanı Mavi - kışlama alanı
Koyu yeşil - bütün yıl


Özellikleri

Tür, 63–68 cm boylarında ve 185–195 cm kanat açıklığındadır. 1,7-1,9 kg ağırlığındadırlar. Arazilerde, baskın olan beyaz alt kısımları ve grimsi-kahverengi olan üst taraflarıyla fark edilebilirler. Kuyrukta 3 ila 4 şerit bulunur. Baykuşa benzer yuvarlak başı, parlak sarı gözleri ve açık renk çizgili kanat altıyla dikkat çekerler.

Yılan kartalları başarılı uçucudurlar ve diğer akrabalarına oranla havada daha çok zaman geçirirler. 500 metreye kadar yükselir ve süzülürler, avlanmalarını genelde bu şekildeyken, aşağı doğru keskin dalışlarla yaparlar.

Circaetus gallicus

Dağılımları

Eski dünya kuşlarındandır ve Akdeniz'den Rusya içelerine kadar olan Orta Asya, Asya, Pakistan, Hindistan ve bazı Endonezya adalarında yayılış gösterirler. Kuzeyde bulunanlar kışları sub-Afrika, kuzey ekvatora göç ederler. Orta Asya'da bulunanları ve uzak doğudakiler yerleşiktir.

Yaşam şekli

Açık ve ekili araziler, kıraç, taşlık çalılık bölgeler ve kurak bölgeler ve bayırlar yaşam alanlarıdır; ancak yuvalarını ağaçlara yaparlar.

Yılan kartalı yumurtası
Yılan kartalı yumurtası

yılan kartalı ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Zooloji Terimleri Sözlüğü - 1963

Fransızca: circaète jean-le-blanc, Almanca: Schlangenbussard

(Circaêtus gallicus), Kartallar (Falconiformes) takımının kartalgiller (Falconidae) familyasından bir kuş türü. Tüyleri kahve-külrengi karışıktır. Güney ve Orta Avrupa, Kuzey Afrika, Ön ve Güney Asyada ormanlarda yaşar.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: short-toed eagle, Fransızca: circaète jèan-le-blanc, Almanca: Schlangenadler, Latin: Circaetus gallicus

Kuşlar (Aves) sınıfının, kartallar (Falconiformes) takımından, Güney ve Orta Avrupa, Kuzey Afrika, Ön ve Güney Asya'da yılanların bol olduğu ormanlarda yaşayan, Türkiye'de yaygın görülen, yüksek olmayan ağaçlarda yuva yapan, tüyleri kahverengi, kül rengi karışık olan göçmen bir tür.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski