mavi-sarı ara

 

Mavi-sarı ara

Mavi-sarı ara (Ara ararauna), uzun kuyruğu ve sarı-mavi tüyleriyle tanınan bir papağan türü. Güney Amerika'nın bataklık ormanlarında, Panama, Brezilya, Bolivya, Paraguay ve Trinidad'da ürer. Trinidad'da nesli tükenen türler arasındadır.

Bilimsel sınıflandırması

Mavi-sarı ara dağılım haritası
Mavi-sarı ara dağılım haritası

Açıklama

76–86 cm (29.9-33.9 inç) boya ve 900-1300 gr (2-3 libre) ağırlığa ulaşabilir. Bu da onları dünyanın en iri papağanlarından biri yapar. Mavi kanatları ve kuyruğu, siyah çenesi, altın rengi alt kısımları ve yeşil alnı ile canlı bir görününümdedirler. Kabuklu yemişleri kesmede gagaları çok kuvvetli ve testere gibidir. Çıplak yüzü beyazdır. Bazı kuşlar alt taraf renginde ve özellikle göğüslerde daha çok portakal rengi ve kavuniçi renktedir.

Yetiştirme

Çarpıcı ve şaşırtıcı görünüşleri ve konuşma yeteneklerinden dolayı bu kuşların bir tekinin fiyatı Kuzey Amerika 'da $1000-$2000 in üzerindedir. Çok iri oluşları ise onların evcilleştirilmesini zorlaştırır.

Geleneksel ev hayvanlarından olan kedi ve köpekten daha farklı olarak sahiplerinden daha fazla efor ve bilgi isterler. Zeki ve sosyaldirler. Evcil hayvanlar ile iyi ve sevimli ilişki kurarlar. Sahipleri ile bir kişi olarak bilinirler. Sahiplerine çok yakın bağ ile bağlıdırlar.


Beslenmesi

Beslenme diyetleri çeşitli karışımlardan olmalıdır. Yalnız hububatlar ile beslemek vitamin eksikliği gibi problemlere yol açar. Karışım diyeti hububatlar ile birlikte kabuklu yemişler ve kuru meyveler, taze sebzeler (yeşillik ve kökler) ve meyveler olmalıdır. En önemlisi de yüksek yağ içeren gıdalardan kaçınmalıdır. Bazı yiyecekler grup olarak kuşlar ve papağanlar için zehirlidir. Kiraz, gülgillerin meyve çekirdeği, avokado, çikolata, kafein papağanlar için zehirdir. Çikolata ve kafein kuşlar tarafından insanlardaki gibi metabolize edilemez. Gülgiller tohumları glikoz molekülleri içerir ve avokadolar persin içerir ki bunlar zehirli bileşiklerdir.

Mavi-sarı ara yumurtası
Mavi-sarı ara yumurtası

Mavi-sarı ara (Ara ararauna)
Mavi-sarı ara (Ara ararauna)


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski