paramedik

 

paramedik

Paramedik (resmi adıyla Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri ) acil tıp hizmetlerinde, yaşam zincirinin anahtarı olarak tanımlanan ve Hastane Öncesi Acil Bakımın en önemli parçasını oluşturan; genellikle kritik durumdaki hastaya ya da yaralıya ilk anda müdahale eden sağlık profesyonelidir.

Dünyada, Ambulanslarda Paramediklerin yanı sıra; ATT (Acil Tıp Teknisyeni), doktorlarlar ve diğer personel görev yapmaktadır .

  • İsimleri: Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri
  • Meslek türü: Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri
  • Etkin sektörler: Hastane Öncesi Acil Sağlık Hizmetleri
  • Gerekli eğitimler: Üniversitelerin önlisans düzeyi İlk ve Acil Yardım bölümünden mezun olmak
  • Çalışma alanları: Hastane, Ambulans, 112 Acil İstasyonları
  • İlgili meslekler: Acil tıp teknisyenliği

Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri
Ambulans ve Acil Bakım Teknikeri


Görev, Yetki ve Sorumluluklar

Paramedikler olay yerine ambulans ile gelen ilk kişilerdir. Paramediklerin görevi; Hasta veya yaralının durumunu değerlendirmek. Hasta veya yaralının durumuna göre olay yerinde uygun tedaviye başlamak (Oksijen tedavisi, Pansuman, Entübasyon, CPR, intravenöz, intreosseoz uygulamalar Vb). Komuta Kontrol Merkezi ile irtibata geçip hasta veya yaralının durumuna göre uygun hastaneleri değerlendirdikten sonra, yine seyir halinde tedaviye devam ederek Hastayı, hastanenin Acil Servis ekibine yapılan uygulamalar ile teslim etmek. Paramedikler, Doktorlar dışında, her ülkede farklı olmak üzere çeşitli narkotik ve sedatif ilaçları kullanmak yetkisine sahip tek onaylı kişilerdir. Dünyada kullanılan iki tür acil tıp modeli vardır. Bunlar Anglo-Amerikan ve Franco-German modelidir. Anglo-Amerikan modelinde, Paramedikler karar vererenlerdir. Franco-German modelinde ambulans bakımı Doktorlar tarafından yürütülmektedir. Almanya gibi bazı ülkelerde Paramedikler sahada Doktorları desteklemek ve yardımcı olmak için çalışmaktadırlar.

paramedik kelimesi hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Tıp Terimleri Kılavuzu - 2010

cankurtaran sağlıkçısı

Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015

İngilizce: paramedic

Acil yardım ve hasta nakil ambulanslarında sağlık personeli, komuta kontrol merkezlerinde çağrı karşılama personeli olarak ve hastane acil servislerinde acil tıbbi yardım ve bakım ile sınırlı kalmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sertifikalı eğitim programlarını tamamlamak suretiyle hastaya müdahale ve bu konuda gerekli iş ve eylemleri yapan sağlık personeli, ##(ambulans ve acil tıp teknikeri)##.

İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014

İngilizce: paramedic

Acil durumlarda hastaya veya yaralıya hastaneye gitmeden önce acil ilk yardım müdahalesini yapmak üzere yükseköğrenim eğitimi almış, kabul edilen acil ilaçları ve sıvıları kullanmaya yetkili sağlık görevlisi. #(acil tıp teknikeri)#, bk.ilkyardımcı, acil tıp teknisyeni

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski