şarabi yüzlü papağan

 

Şarabi yüzlü papağan
Palmitos Park, Gran Canaria, İspanya

Şarabi yüzlü papağan (Pyrrhura leucotis), Pyrrhura cinsindan küçük bir papağandır. Doğu Brezilya'daki Atlantik Ormanı'na endemiktir. P. emma, P. griseipectus ve P. pfrimeri türleri önceden bu türün alt türleri olarak sınıflandırılmıştı ancak giderek artan oranda ayrı tür olarak kabul edilmektedirler.

Bilimsel sınıflandırması

Şarabi yüzlü papağan dağılım haritası
Şarabi yüzlü papağan dağılım haritası

Fiziksel özellikler

21-22 santimetre uzunluğundadır. Tüyleri çoğunlukla yeşildir. Göğüs yeşil üzerine gri ve beyazımsı pul pul görünümlüdür. Kıç ve karın kestane rengidir. Yüz ve boğaz koyu bordo, alnı mavimsidir ve beyazımsı bir kulak lekesi vardır. Uzun ve kademeli kuyruğun altı kırmızıdır. Kuşun üç dört kez tekrarladığı tiz bir çağrısı vardır.

P. griseipectus türü de çok benzerdir ancak kafası daha büyüktür ve alt gagası daha kalındır ve alnında mavilik yoktur; göğsü de tamamen gri ve beyazımsı pullu bir görünüme sahiptir ve yeşil ya çok azdır ya da yoktur. P. pfrimeri türünün beyazımsı kulak lekesi yoktur ve bu nedenle şarabi yüzlü papağandan kolayca ayrılır.

Pyrrhura leucotis

Doğal yaşam alanı ve dağılımı

Doğu Brezilya'da kuzeyde Rio de Janeiro eyaletinden Bahia'ya kadar bulunur. Deniz seviyesinden 500 metreye kadar olan ovalarda nemli ormanların gölgesinde yaşar. Genellikle sürü hâlinde yem arar. Ormansızlaşma nedeniyle popülasyonu son zamanlarda azalmıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski