kazıcı papağan

 

Kazıcı papağan

Kazıcı papağan (Cyanoliseus patagonus), Psittacidae familyasında yer alan Arinae alt familyasında sınıflandırılan bir kuş türü. Ayrıca patagonyalı konur olarak da bilinir. Kazıcı papağan, monotipik Cyanoliseus cinsine aittir. Ancak tür, birkaç alt türe sahip olup monotipik değildir.

Genellikle Arjantin'de bulunur. Şili'de hala çok azalmış bir popülasyonu vardır ve Arjantin'de bazı popülasyonların kışlamak için Uruguay'a göç ettiği bildirilmiştir. Bazen, güçlü batı rüzgârları bazı bireyleri Falkland Adaları'na getirmektedir.

Doğal yaşam alanı, Monte Çölü olarak bilinen kurak çalı bozkır topluluğudur.

Tek eşli olarak çiftleşen kazıcı papağanların yavruları ebeveyn tarafından bakılır. Genetik testler son zamanlarda bu türün, sosyal olarak tek eşli bir çiftleşme sisteminde, genetik olarak tek eşli olan birkaç hayvandan biri olduğunu göstermiştir. Yuva parazitizminin bu türde meydana geldiği bilinmemektedir. Patagonyalı konurun kuşlar arasındaki belirgin bir özelliği kirpikleridir.

Bilimsel sınıflandırması

Kazıcı papağanın dağılım haritası
Kazıcı papağanın dağılım haritası

Alt türleri

Şu anda aşağıdaki dört alt tür bilinmektedir:

  • Cyanoliseus patagonus andinus,
  • Cyanoliseus patagonus byroni,
  • Cyanoliseus patagonus conlara,
  • Cyanoliseus patagonus patagonus.

Erkeklerde kırmızı karın lekesi ne kadar büyük olursa, dişi kuşlar için o kadar çekici olmaktadır. Yaklaşık 40 çiftli bir çalışmada, en büyük ve en koyu kırmızı lekeleri olan erkekler benzer lekelere sahip dişilerle eşleşmiştir. Çiftlerin lekeleri aynı boyutta olma eğilimindedir. Büyük ve daha koyu lekeleri olan erkeklerin yavruları da daha hızlı büyümektedir ve daha ağırdır.

Patagonyalı konur
Patagonyalı konur

uçan kazıcı papağanlar
Buenos Aires, Arjantin'de uçan kazıcı papağanlar




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski