balkon

 

balkon

Balkon (İtalyanca: balcone - kiriş), yapılarda dış duvar seviyesinin önünde, genellikle üstü de açık olan mimarlık bölümü. Balkonlara bir kapı aracılığıyla geçiş sağlanır. Büyük konaklarda avluya bakan kapıların açıldığı bir yanı avluya bakan koridorlar da birer balkondur. Sütunlar veya konsol braketleri tarafından desteklenir ve genellikle zemin katın üzerinde bir korkuluk ve trabzan ile çevrelenir.

Balkon fikri ilk kez Hristiyanlıkta, imparator ve imparatoriçenin katedrallerdeki dinî ayinleri halktan uzak, onlarla bağlantısı olmayan bir yerden izleme ihtiyacından çıkmıştır.

Balkon büyüklükleri ve şekilleri kültürden kültüre, binadan binaya değişir. Balkonlar oturmak, yemek yemek, çamaşır asmak gibi işler için kullanılır. Şehirlerdeki bazı balkonlar, pencere ve camlı doğramalarla ve tavanla kapatılarak evlere dahil edilmiştir.

Balkon çizimi
Balkon çizimi

balkon kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

Fransızca balcon

1. isim Bir yapının genellikle dışarıya doğru çıkmış, çevresi duvar veya parmaklıkla çevrili bölümü:

      "Eve girer girmez balkona çıktım." - Elif Şafak

2. isim Tiyatro, sinema vb. büyük salonlarda asma kat.

3. isim, argo Vücudun göğüs veya göbek bölümü.

Sinema ve Televizyon Terimleri Sözlüğü - 1981

İngilizce: balcony, Fransızca: balcon, Almanca: Balkon, Rang

Sinema Sinemalarda salonun dip yanında yer alan, yüksekçe ve ileriye doğru çıkıntılı bölüm.

Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü - 1968

İngilizce: balcony, Fransızca: balcon, Almanca: Balkon

(Mimarlık) Giriş katı üstündeki katlarda, yapı bedeni içinde ya da dışarı bir çıkıntı olarak yapılan, önü açık bölüm. Cumbanın önü açık olanı. a. bk. cumba, şahniş, hayat, sergâh.

Kelime Kökeni

Venedikçe balcòn veya Fransızca balcon "bir kirişle taşınan ev çıkması, cumba" sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Germence yazılı örneği bulunmayan *balkan "mertek, kütük, taşıyıcı ağaç" fiilinden alıntı olabilir; ancak bu kesin değildir. Germence fiil Hintavrupa Anadilinde yazılı örneği bulunmayan *bhelg- "kalın ağaç gövdesi" biçiminden evrilmiştir. Daha fazla bilgi için falaka maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ (1800 yılından önce) ]

Resimleri

Balkon resimleri


























Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski