titanis

 

Titanis
Montelenmiş iskeleti

Titanis (Latince dişi titan), erken Pliyosen ile erken Pleyistosen dönemleri arasında Güney Amerika ve Kuzey Amerika'da yaşamış, Phorusrhacidae ailesine mensup büyük ve etçil kuş cinsi.

{tocify} $title={İçindekiler}

Bilimsel sınıflandırması


Etimoloji

Cins adı Yunan mitolojisine ait yüce bir varlık olan Titan'ın dişi versiyonundan gelirken; bu cinsin tek türü olan Titanis walleri'nin tür adı fosili bulan Benjamin Waller'a ithafen verilmiştir.

Keşifi

Tarihler 1961 senesini gösterdiğinde ABD'nin Florida eyaletinin Santa Fe Nehri kıyısında Benjamin Waller tarafından iyi korunmuş fosil parçaları keşfedilmiştir. Bu fosillerin büyük boyutlu olması ve ayak tarak kemiğindeki çatallı büyük boşluklardan yola çıkarak Phorusrhacidae'lerin bir üyesi olabileceği düşünülmüştü, daha sonra Brodkorb tarafından 1963 yılında uzun bir inceleme sürecinden sonra bilimsel olarak tanımlanmıştır.

Fiziksel özellikler

Güçlü, keskin ve kanca şeklindeki üst gagası ile ona bağlı daha kısa alt gaga güçlü kafatasının bir parçasıdır. bunun yanında uçma işlevi taşımayan ve pençeli iki parmaktan oluşan kanat yapısı avlarının kavramak amacıyla kullanılıyor olmalıdır. Bu dev kuş yaklaşık 2,5 metre boyunda ve 150 kg'ı aşkın bir ağırlığa sahiptir. Bu kadar ağır bir kuşun vücudunu güçlü bacakları ve üç parmaklı büyük ayakları taşımaktaydı. Kuzey Amerika'nın geniş çayırlarında hızlı hayvanlar olan erken atları avladığı bilinmektedir. Cüssesine rağmen avını hızlı hareket ederek kovalayabildiği yapılan çalışmalarda belirlenmiştir.

Titanis walleri
Yaşam restorasyonu

Paleoekoloji ve yokoluş

Yaklaşık 60 milyon yıl önce Phorusrhacidae üyesi kuşlar Güney Amerika'da ortaya çıkmıştır. Bu canlıların Güney Amerika'da geniş ölçüde yayılıp gelişmesi Pleyistosen başına kadar devam etmiştir. Jeolojik tarihte tektonik bir etki yaklaşık 3 milyon yıl önce devreye girdi ve Güney Amerika ve Kuzey Amerika arasında panama kara köprüsü kuruldu. Bu, iki kıta arasındaki ünlü faunal göçü tetikledi ve bu göç kapsamında, Phorusrhacidae ailesinin, soyu Titanis'e varacak kuşları, Kuzey Amerika geçmiştir. Son araştırmalar sonucu bu canlının Florida'daki kalıntılarının 2,2 milyon yıl önceye dayandığı ve en son erken Buzul Çağı'nda (1.8 milyon yıl önce) yaşadığı biliniyor. Kuzey Amerika'daki bu canlının yok oluşunda, bu kıtadaki çağdaşları olan kedigiller, köpekgiller ve ayıgiller ailelerinin üyeleriyle rekabetinin etkili olduğu düşünülmektedir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski