vibrio parahaemolyticus

 

Vibrio parahaemolyticus
Vibrio parahaemolyticus SEM görüntüsü

Vibrio parahaemolyticus, durgun sularda yaşayan vibrio ailesine mensup gram negatif bir bakteridir. Diyare (ishal) ve kramplar ile seyereden gastrointestinal sistem enfeksiyonu etkenidir. Genellikle 2-4 gün içinde kendini sınırlayan (kendiliğinden sona eren) bu enfeksiyon vibrio cholerae'nın yaptığı diyarenin aksine lökosit içerebilir. Bakterinin inkübasyon süresi genelde 12-24 saattir ancak 5. ve 96. saatler arasında da semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Halofil bir bakteridir.

Bilimsel sınıflandırması


Epidemiyoloji

Bakterinin insandan insana bulaşması söz konusu değildir. Bulaş genelde yaz aylarında durgun suların (özellikle körfezlerde ve nehir ağızlarında) yutulması ile ya da bu durgun sularda yaşayan kabuklu canlıların pişirilmeden yenmesi ile olur. Soğuk aylarda ise bulaş daha az görülmektedir. Küresel ısınmanın da etkisi ile son yıllarda görülme sıklığının arttığından şüphelenilmektedir. V. parahaemolyticus Japonya ve Güneydoğu Asya'daki gastroenteritlerin en sık nedenidir. ABD'deki deniz ürünleri ilişkili gastroenteritlerin en sık nedenidir.

Virulans Faktörleri ve Tanı Yöntemleri

Vibrio haemolyticus termostabil hemolizin üretir (Kanagawa fenomeni) ve koyun kanlı agarda insan eritrositlerini beta hemolize uğratır. Tiosülfat-citrat-bile-sükroz (TCBS) besiyerinde yeşil koloniler oluşturması ile vibrio cholerae'dan ayrılır. Vibrio cholerae sarı koloniler oluşturur.

vibrio parahaemolyticus hakkında bilgi nedir TDK sözlük anlamı ve açıklaması ne?

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: Vibrio parahaemolyticus

Deniz ürünlerinden kaynaklanan gıda enfeksiyonlarına neden olan, soğuk ortamda üreyebilen, tuz (NaCl) seven bir patojen.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski