beklenti

 

beklenti

beklenti kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

1. isim Gerçekleşmesi beklenen şey:

      "Ondan beklentimi çarçabuk unuttum." - Adalet Ağaoğlu

2. isim Bireyin belli şart ve durumların alacağı biçimler veya kendisinden beklenenler konusundaki öngörüsü.

Ruhbilim Terimleri Sözlüğü - 1974

İngilizce: expectation

Belirli bir olayın baş göstereceğinin sezinlenmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı belirli bir dizi devimsel etkinliklere hazırlayan coşkusal gerilim.

İstatistik Terimleri Sözlüğü - 1983

Türkçe: matematiksel ümit, İngilizce: expectation, Almanca: Erwartung

bk. beklenen değer.

Matematik Terimleri Sözlüğü - 1983

İngilizce: expectation, expected value, Fransızca: expectation, Almanca: Erwartung, Erwartungswert, Hoffnung, Hoffnungswert, Latin: expectatio

1. Sırayla (...), ... olasiliklanyla (...)... değerlerini alan bir X seçkisiz değişkeni için, (...)demeyi salt yakınsak olmak koşuluyla, (...)sayısı, Anlamdaş. uzbilimsel beklenti, beklenen değer. 2- Bir S kümesi üzerindeki p olasılık ölçümü ve bir f işlevi için, (...) tümlevlenebilir olmak koşuluyla, (...)sayısı, Anlamdaş. uzbilimsel beklenti, beklenen değer.

Fizik Terimleri Sözlüğü - 1983

Türkçe: tahmin, İngilizce: expectation, Fransızca: espérance mathématique, Almanca: mathematische Erwartung

Deneysel verilerden ve hesaplardan belirli bir sonucu bekleme.

Ekonometri Terimleri Karşılıklar Sözlüğü -

expectation

beklenti

2 Yorumlar

  1. Beklenti duygusu, herhangi bir konuda gerçekleşmesi istenilen veya umulan her türlü olguyu içeren duygudur. "Beklenti" ile "umut" her ne kadar birbirleri ile özdeşleştirilse de; beklenti, umut edilmesi şart olmayan durumlarda da var olabilir. Kısacası bir insan bir beklentide bulunduğunda, onu tam karşılığıyla ummuş olmayabilir. Bir başka deyişle, ummak yerine istenilen tüm değerler, beklenti tanımına dahildir.

    YanıtlaSil
  2. Epistemolojideki anlamıyla beklenti, belirsiz şartlar altında olması en muhtemel sayılan şeydir. Geleceğe ait bir inanç olan beklenti, gerçekçi olabilir veya olmayabilir. Beklenenden daha kötü bir sonuç hayal kırıklığı duygusu doğurur. Beklenmeyen bir şey gerçekleşirse bu bir sürprizdir. Beklenti, kültürel altyapıya dayalıdır, neyin mümkün olabileği, hem geçmiş deneyimlere hem de kültürel gelişim sonucu bireylerin hayal edebildiği olasılıklar tarafından belirlenir.

    Bir diğer kişinin davranışı veya performansı hakkındaki beklenti, o kişiye ifade edilince, bir talep veya emir özelliği taşıyabilir.

    Olabilecek bu olayın doğurduğu duyguya da beklenti denir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski