sylvioidea

 

Karabaş ötleğen (Sylvia atricapilla)
Karabaş ötleğen (Sylvia atricapilla)

Sylvioidea, Passeriformes takımında sınıflandırılan bir kuş üst familyasıdır. Klad içinde yer alan kuşlar dünya üzerinde yayılmıştır ancak Amerika kıtasında bulunan tür sayısı daha azdır.

Bilimsel sınıflandırması


Taksonomi ve sistematik

Sylvioidea üst familyası ilk olarak 1990'da Sibley–Ahlquist kuş taksonomisinde DNA–DNA hibridizasyon deneylerine dayanarak önerildi. Daha sonra yapılan DNA dizilerinin karşılaştırmalı incelemeler Certhiidae, Sittidae, Paridae ve Regulidae familyalarının bu üst familyaya alınmasına destek olacak kanıtlar bulamadı aksine Alaudidae familyasının eklenmesi yönünde kanıtlar buldu.

Sylvioidea içinde yer alan familyaların bazıları büyük oranda yeniden tanımlandı. Özellikle Sylviidae ve Timaliidae familyaları yakın akraba olmayan birçok kuş türü içermekteydi. Farklı yeni familyalar kuruldu ve türler bir familyadan diğerine aktarıldı.

Familyalar

Aşağıdaki 25 familya Silke Fregin ve meslektaşlarının 2012 yılında yayımladıkları moleküler filogenetik araştırmasına ve Cai et al (2019) revizyonuna göre verildi. Familya sırası ve içinde bulunan tür sayısı International Ornithological Committee (IOC) adına Frank Gill ve David Donsker tarafından çevrimiçi olarak güncel tutulan listeye göre düzenlendi.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski