Benmari veya Bain-marie, bir kabı sıcak suya oturtarak içindekini ısıtma veya eritme yöntemidir. Benmari yöntemi özellikle çikolata gibi doğrudan ateşe oturtulduğunda yanma veya kesilme tehlikesi olan yiyecekler için tercih edilir. Bu yavaş ve ılımlı ısıtma yöntemi yemekhane gibi ortamlarda yemeğin belli ısıda tutulması için geliştirilmiş endüstriyel mutfak ekipmanları ile sağlanır. Benmari yöntemi için temel olarak iç içe geçebilen iki kap gerekir. Birinci kapta su ısıtılır; ikinci kap ise bunun üstüne suya temas etmeyecek şekilde oturtulur.
Fransızca "Marie'nin banyosu" anlamındaki Bain-marie terimi Latince balneum (veya balineum) Mariae’dan gelmektedir. Söz konusu Maria, Helenistik Dönem'de yaşamış olması muhtemel bir antik Yunan simyacı ve bu ısıtma yönteminin mucidi olarak bilinir.
Benmari Tezgahı
Benmari yöntemiyle yemek ısıtma işlemi de yapılmaktadır. Lokanta, restoran gibi toplu yemek tüketimi yapılan yerlerde yemeklerin sıcak tutulması için benmari türü ısıtma yapılır. Bu işlemi yapan tezgahlara benmari tezgahı denir. Benmari tezgahları, içerisinde bulunan havuzdaki suyu ısıtır, ısınan su buharıyla yemekler sıcak olarak muhafaza edilmiş olur.
benmari kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?
isim, Fransızca bain-marie
Bir kabı kaynar suya oturtmak yolu ile içindekini ısıtma veya eritme yöntemi.
Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -
Fransızca: bain-marie
Su banyosu.
Hemşirelik Terimleri Sözlüğü - 2015
İngilizce: bain-marie
Bir kabı kaynar suya oturtmak yoluyla içindekini ısıtma veya eritme yöntemi.
İlaç ve Eczacılık Terimleri Sözlüğü - 2014
İngilizce: water bath
su banyosu
Kelime Kökeni
Fransızca bain-marie "ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince balneum Mariae ""Meryem banyosu", ateşle doğrudan temas ettirmeden, suya batırılan kap içinde pişirme (simya terimi)" deyiminden evrilmiştir. Bu sözcük Latince balneum "banyo" ve Maria "Meryem (muhtemelen: Musa"nın kızkardeşi olup simya ilminin kurucusu sayılan Miriam)" sözcüklerinin bileşiğidir. Daha fazla bilgi için banyo maddesine bakınız.
Tarihte En Eski Kaynak
[ c (1938) : Kesecikleri ayırmışlar, kalanları benmaride buğulandırmışlar. Süzmüşler ]