üslup

 

üslup

üslup kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

üslup, -bu

(üslu:bu, l ince okunur), Arapça uslūb

1. isimtarz:

      "Akşam içinde en büyük üstatların eserleri kadar mükemmel ve muhteşem olan tabiat bize bir eda ve üslup dersi verir." - Abdülhak Şinasi Hisar

2. isim, edebiyat Sanatçının görüş, duyuş ve anlayışındaki kendine özgü anlatış biçimi; biçem, hava, stil:

      "Bu üslup, ruhumun yazıma akseden hâletini gösteriyor." - Refik Halit Karay

3. isim, edebiyat Bir türün, bir çağın kendine özgü anlatış biçimi; biçem, tarz, stil:

      "Dili, üslubu, istiareleri, hayalleri herkesinkinden ayrı olan bu eserin mevzusunu bile başkalarınınkine benzetmedi." - Asaf Halet Çelebi

Güzel Sanatlar Terimleri Sözlüğü - 1968

İngilizce: style, Fransızca: style, Almanca: Stil, Latin: stylum, stilus

(Resim, Heykel, Mimarlık) (Lat. stylum, stilus = yazı kalemi sapı) Bir sanatçıya ya da bir çağa özgü teknik, renk, kompozisyon ya da biçimlendirme yolu. a. bk. klasik, barok.

Edebiyat ve Söz Sanatı Terimleri Sözlüğü - 1948

Fransızca: Style

1. Her yazarın, her sözenin (hatîbin) fikrini, duygularını anlatmak için kullandığı özel anlatış tarzı. 2. Bir sanatçının, bir sanat türünün veya bir sanat devrinin özel tarzı. (BAYAĞI ÜSLÛP, Style bas ou routier; ÇOCUKSU ÜS., S. mièvre; ÖZENSİZ ÜS., S. négligé; SÜSLÜ ÜS., S. orné; YALIN ÜS., S. simple; YÜCE ÜS., Style sublime; YÜKSEK ÜS., S. élevé; ZENGİN ÜS., S. abondant).

Kelime Kökeni

Arapça slb kökünden gelen uslūb اسلوب  "1. yol, rota, yön, 2. tarz, stil, yöntem" sözcüğünden alıntıdır.

Tarihte En Eski Kaynak

üslūb [ Seydi Ali Reis, Mirat-ül Memalik (1557) ]

1 Yorumlar

  1. Üslûp ya da biçem; sanatçının özel yapış yolu, yazarın duyuş, düşünüş ayrılığı; cümlelerin uzunluğu, kısalığı; kelimeleri seçişi, yazısının âhengindeki ayrılıklardır. Üslûp için; ifade tarzı, usul, yol da denilebilir. Sanat eserlerinde, insanın düşünüşlerine, duygularına, hayallerine, heyecanlarına verdiği biçim Üslûp'tur.

    Gerçekler karşısında bulunan bir sanatçının gerçekleri kavrayışından ve anlatımından ortaya çıkan üslup, sanatın da kendisi sayılır. Sanatçı üslûbu derecesinde kişiliğini kazanır. Bir yazarın üslûbu, kullandığı sözcüklere göre isim üslûbu, sıfat üslûbu, fiil üslûbu adını alabilir.

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski