on ayaklılar

 

on ayaklılar

Decapoda veya dekapotlar (kelimenin tam anlamıyla "on ayaklı"), kerevit, yengeç, ıstakoz ve karides gibi grupları içinde barındıran, Malacostraca sınıfı içindeki kabuklulardan oluşan bir alt takım. Çoğu dekapot türü leşçildir. Takım 2.700 cins içinden 15.000 tür ve yaklaşık 3.300 fosil türü içermektedir. Bu türlerin yaklaşık yarısını yengeçlerle birlikte karidesler (yaklaşık 3.000 tür) ve Anomuralar oluşturmaktadır. Bulunmuş en eski dekapot fosili Devoniyen Palaeopalaemon'udur.

Biyolojik sınıflandırması

Ernst Haeckel'in, 1904 yılı basımı Kunstformen der Natur kitabından "On ayaklılar"
Ernst Haeckel'in, 1904 yılı basımı Kunstformen der Natur kitabından "On ayaklılar"

on ayaklılar ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, hayvan bilimi, çokluk

Istakoz, yengeç, karides vb. türleri içine alan, beş çift bacaklı, bir kısmı kıskaçlı, etçil, eklem bacaklı kabuklular takımı.

Biyoloji Terimleri Sözlüğü - 1998

İngilizce: decapods, Fransızca: décapodes, Almanca: Zehnfüsser, Latin: Decapoda

(Yun. deka: on; pous: ayak) Eklem bacaklı hayvanlardan, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt dalının, kabuklular (Crustacea) sınıfından, yapıları çok gelişmiş, ayrı eşeyli, denizlerde ve tatlı sularda yaşayan, petek gözleri saplar üzerinde bulunan, birinci yürüme bacaklarının ucunda iri makaslar taşıyan, çeşitli İstakoz, yengeç ve karides türlerini içine alan bir takım.

Su Ürünleri Terimleri Sözlüğü - 2007

Latin: Decapoda

Eklem bacaklı hayvanlardan, gerçek eklem bacaklılar (Euarthropoda) alt şubesinin, kabuklular (Crustacea) sınıfından, yapıları çok gelişmiş, ayrı eşeyli, denizlerde ve tatlı sularda yaşayan, petek gözleri saplar üzerinde bulunan, birinci yürüme bacaklarının ucunda iri makaslar taşıyan bir takım.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski