aidi

aidi
Aidi
Aidi, Fas kökenli köpek ırkı. Eğitime yatkın ve dayanıklıdır. Avcılık, çobanlık ve bekçilikte kullanılır.


Diğer adlar: Chien de l'Atlas
Atlas Çoban Köpeği
Ülke: Fas

Sınıflandırması ve standartlar
FCI 2. Grup 2. Bölüm #247

Köpek (Canis lupus familiaris)


Kökeni

Kökeni tam olarak bilinmiyor. Muhtemelen Fas Sahrası'nın bazı bölgelerinde ortaya çıktı ve yetenekleri sayesinde varlığını günümüze kadar bozulmadan sürdürebildi.


Temel Özellikleri

Fas dışında çok az bilinir. çoban, bekçi, muhafız, çakal avcısı olarak kullanılır. Zehirli yılanların varlığını sezme yeteneği vardır. Tüyleri kalındır ve boynunda onu gündüzleri güçlü ve kavurucu güneş ışıklarından, geceleri ise şiddetli ayazdan koruyan bir yelesi vardır. Özellikle kabileler ve avcılar için iyi bir köpektir. Güçlü, dayanıklı bir köpektir. Airedale Terrier'e biraz benzer. Meraklı, sinirli, iyi arkadaştır ve eğitime çok yatkındır.


Mizacı

Aidi oldukça enerjik ve aşırı korumacı bir köpektir. Aynı zamanda çevikliği ve her zaman aktif olmaya hazır olmasıyla dikkat çeker. Enerjik yapısına rağmen duygusal bir köpektir de. Erken yaşta verilecek doğru eğitimle oldukça sosyal ve idela bir aile köpeği olur.


Sağlık

Aidi oldukça sağlam bir köpektir; dolayısıyla öne çıkan belirgin bir sağlık problemi yoktur. Gerekli aşılarını yapıp parazitlerden kurtardığınız sürece Aidi ile ilgili ciddi bir sağlık problemi yaşamazsınız.


Kullanımı

Esas amacı Fas ve Libya gibi yörelerde aileleri, sürüleri kurtlardan ve vahşi kedilerden korumaktır. Aşırı korumacı tavırları nedeniyle oldukça iyi bir koruma köpeğidir. Günümüzde ise daha çok evcil hayvan olarak tercih edilmekte.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski