Mısır kurdu

Mısır kurdu
Mısır kurdu
Mısır kurdu (Canis anthus lupaster) diğer adı ise Afrika kurdudur. Diğer kurtlar gibi gözleri yeşilimsidir. Çoğunlukla gümüşümsü gri ve kahverengi renklerine sahiptir. Ortalama 14-15 kilo arasındadırlar.


Mısır kurdunun bilimsel sınıflandırması

Âlem: Animalia (Hayvanlar)
Şube: Chordata (Kordalılar)
Sınıf: Mammalia (Memeliler)
Takım: Carnivora (Etçiller)
Familya: Canidae (Köpekgiller)
Cins: Canis
Tür: Canis anthus
Alt cins: C. a. lupaster

Binominal adı: Canis anthus lupaster

Sinonimler
C. aureus lupaster
C. lupaster
C. lupus lupaster
C. sacer (Hemprich and Ehrenberg, 1833)


Mısır kurdunun dağılım haritası
Mısır kurdunun dağılım haritası
Mısır kurdu genetik özellikleri

Mısır kurdunun çözümlenememiş bir taksonomik kimliği vardı. Eskiden Mısır çakalı olarak biliniyordu. 20. yüzyılın büyük bölümünde altın çakal Canis aureus lupaster'in bir alt türü olarak kabul ediliyordu. Kuzey-Doğu Afrika'da bir gri kurt soyunun yakın tarihte keşfedilmesi, Afrika kurdu Canis lupus lupasterin kıtada bir şifreli kanıt olduğunu işaret etmektedir. Kuzey ve Batı Afrika'dan kurt benzeri hayvanları içeren bir dizi analiz edilmiştir. Bununla birlikte hayvanın morfolojisin çok sayıda zoolog tarafından alındığı bildirildi ve bu morfoloji gri kurdun morfolojisinden daha fazla olduğu görülmüştür. Senegal'deki benzersiz alan gözlemleri, onu sempatik altın çakaldan ayıran Afrika kurdu için morfolojik bir tanı olarak sağladı. Bu, başlangıçta, hayvanın gri kurdun bir alt türü olduğu ve mecburi Afrikalı kurt (Canis lupus lupaster) olarak adlandırılan mtDNA çalışmaları yoluyla doğrulanmıştır. Afrika kurdunun Pleistosen fosil kayıtlarında da öne sürülen, oldukça geniş, etkili bir nüfus büyüklüğüne sahip nispeten eski bir gri kurt soyundan geldiğini göstermektedir. Taksonomik atama prosedürleri Cezayir, Mali ve Senegal'ten kurt benzeri bireyleri bilinen dağıtımını genişletiyor. Afrika kurt soyunun kurtlar ve köpeklerle eş zamanlı olarak birleştiginde farklı genetik çeşitliliğe sahip olduğu tahmin ediliyor.


Mısır kurdu morfolojik özellikleri

Utangaç bir karaktere sahiptirler. Kolay kolay insanlar ile karşılaşmak istemezler. Sosyal davranışı diğer kurtlarda olduğu kadar gelişmiş değildir.

Mısır kurtları bazen bir çift olarak oluşan küçük grupların içinde görülebilir. Genel olarak yalnız yaşamayı tercih ederler. Çok nadir görünen bir türdür.

IUCN Tehlikedeki Türlerin Kırmızı Listesinde bulunur ve soyları tükenmek üzeredir.


Üreme

Dişileri 60 gün süren ve çoğunlukla Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşen bir gebelikten sonra 3-5 yavru dünyaya getirir. Ömürleri ortalama 5 yıl kadar olur.

Mısır kurdu habitat ve niş alanları
6000 km lik bir alanda Mısır kurdu çeşitli habitatlara ev sahipliği yapar; Cezayir'de Senegal'deki nüfuslar Sahelian savannahlar da dahil olmak üzere tropik, yarı kurak iklim bölgelerinde yaşarken, Akdeniz, kıyı bölgelerinde ve engebeli alanlarda (korunan tarım arazileri, çalılık, çam ormanları ve meşe ormanları) yaşamaktadırlar. Kurak Sahelian masiflerinde Mali'deki canis lupus lupaster popülasyonlarına rastlanılmıştır.


Mısır kurdu ne yer beslenmesi

Koyun, kuzu, inek, tavşan, ceylan, geyik, fare vb ile beslenirler. Bunun yanında hazır buldukları leş ile de beslenirler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski