alabay

Alabay


Alabay, Central Asian Shepherd Dog, Central Asia Shepherd Dog, Türkmenistan menşeli köpek türüdür. Alabay köpeklerin ortaya çıkışı MÖ 3. bin yıla kadar dayandırılmaktadır. Orta Asya toplulukları tarafından yaygın olarak kullanılan doğal bir köpek ırkıdır. Yapay üretim değildir. Günümüzde Kırgızistan, Tacikistan, Türkmenistan, Kazakistan, Afganistan, Özbekistan gibi ülkelerde yerel halk tarafından çoban köpeği olarak yetiştirilmektedir. Kafkas Çoban Köpeği, Kangal Köpeği ve Akbaş gibi köpek türlerle benzer genetik özellikler taşır.


Alabay köpek ırkı

Söz konusu aile ise sevgi dolu ve vefakar olurlar. Aile ile olabildiği kadar zaman geçirmek onları mutlu eder ve dost olurlar. Yaşı büyük çocuklarla ve diğer ev hayvanlarıyla iyi anlaşırlar. Bunların yanında kaba yapılarındna dolayı çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır; çünkü o oyunlar esnasında etrafındakilere istemeyerek zarar verebilir. Yabancılara ve diğer köpeklere şüpheci yaklaşırlar ve duruma göre hareket ederler. Çoban köpeğine yabancı olan birinin bu köpeğe bakması çok tavsiye edilemez bir durumdur. Sıkı, sağlam otoritelerini kıracak bir yönlendiriciye ihtiyaç duyarlar. Onlar ailenin diğer bireylerine benzemezler.


Alabay Eğitimi

Orta Asya Çoban Köpekleri için sağlam bir lider kesinlikle olmalıdır. Bağımsız hisseden, akıllı köpeklerdir bu yüzden komutanın kimde olduğunun arada sırada hatırlatılması gerekir. Basti hareketlerin yanında koruma öğretilecekse çok az bir eğitimle bu halledilebilir.


Alabay Bakımı

Konu taramaya geldiğinde çok az bakım gerektirirler. Çok az banyo ve fırçalanma ihtiyacı duyarlar ancak baharda tüy döktüklerinden dolayı bu dönemde ekstra fırçalanma ihtyaçları doğar.


Alabay Karakter Yapısı

Akıllı, sakin ve korkusuz bir türdür. Doğaları gereği çoban köpeği özelliği gösterirler. Ailelerini ve sürülerini en iyi şekilde korurlar. Bu cinslerde her köpeğe düşen farklı bir görevin bulunduğu sosyal çevre işleyişi vardır. Bu yüzden aynı anneden doğan yavruları farklı bir çok yetenek ile görmek mümkündür. Asla geri çekilmez iddialı yapıları vardır ve yabancı köpeklere karşı saldırgan tavırlar sergileyebilirler. Eğer Orta Asya Çoban Köpekleri çoban köpeği ve aile yoldaşı olacaksa yavruyken sosyalleştirilmeli ve bu konuda sıkı bir şekilde çalışılmalıdır.


Alabay Tüy Yapısı

Uzun ve kısa olabilen gür tüye sahiptir, Alt tüy tabakası ise ağırdır. Renkleri beyaz, açık kahverengi, kırmızı, kahverengi, siyah beyaz olabilir ve yüzünde siyah maske şekli de olması muhtemeldir.


Alabay Yaşam Ortamı

Bu cinsler dışarıda olmayı severler. Çitli, büyük bir bahçenin olması gerekir. Çünkü fırsat verildiğinde gezerler. Küçük ve yetersiz alanlarda sıkılacaklarından dolayı eşeleme ve dişleme davranışları gösterebilirler. Uğraşacak işleri olduğunda çok mutlu olurlar. (Özellikle sürü koruyanlar)


Alabay Kökeni

Orta Asya Çoban Köpeği 4.000 yıl öncesine dayanan eski bir türdür. Aynı zamanda Orta Asya Ovtçarka, Orta Asya Çoban Köpeği, Alabai, Türkmen Alabai,Sredneasiatskaia Ovtcharka olarak da bilinir. Kökeni hakkında çok bilgi çok azdır ancak Ural, Hazar Denizi, Anadolu ve Çin bölgeleri arasında olduğuna inanılır. Bu cinsin bir çok yeteneği vardır; çoban köpeği, döğüş köpeği, şahsi koruyucu olabilirler. Bu cins köpeklerin yaygın olduğu ülkelerde köpek döğüşleri hala milli bir gelenektir. Safkan Orta Asya Çoban Köpeği, Rus ordusunun çok miktarda köpeği devşirmesinden sonra neredeyse nesli tükenir hal alıyordu. Sadece çiftliklerde, bu cinsin mudavimi olanlar ve çobanlarda bulunabilirdi. Melez türe ise heryerde rastlamak mümkündü. Orta Asya Çoban Köpeğinin çok geniş çapta karakteristik özelliği olmasına rağmen türün standartında eksiklik göze çarpar. Tüy çeşidi, renk, ölçü bunların yanında kafa tipi konularında çok fazla değişiklik göstermesi alışılmış bir durumdur. Özel ve ilginç anatomileri vardır. Kaburga kemiğinin göğüs kemiğine bağlı olmaması (False Rib), esnek eklemler, kocaman bir boyun, özel kafa yapısı bu anatomiye örnek olabilecek niteliklerdir.


Alabay resimleri

Alabay yavrusu
Alabay yavrusu















Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski