av köpeği

av köpeği

av köpeği hakkında bilgi nedir sözlük anlamı ne?

isim
Tazı, kopoy, zağar vb. ava yardımcılık etmeye alıştırılmış köpek.



Duruşuyla avın istikametini gösteren bir pointer av köpeği.
Duruşuyla avın istikametini gösteren bir pointer av köpeği.
Av köpekleri ya da avcı köpekleri, çok iyi koku alan ve kuş avı esnasında avcılara istikamet göstererek, avları ürküterek ya da bulup getirerek yardımcı olan köpekler. Av köpekleri dünyadaki bazı önemli köpek kulüpleri tarafından kabul edilen köpek gruplarından birisidir. American Kennel Club'a (AKC) göre av köpeği grubuna örnek olarak pointerler, retrieverler, setterler, spanieller ile vizsla ve Weimaraner gibi bazı diğer ırklar verilebilir. Av köpekleri canlı ve hareketli hayvanlardır, bu nedenle ev köpeği olarak beslenildiklerinde sık ve yorucu egzersizlere gereksinim duyarlar.


Adlandırma

Beyaz Labrador retriever
Bir Labrador Retriever. Retrieverler avları bulup zarar
vermeden getiren av köpekleridir. Retriever
sözcüğü İngilizcede birşeyi alıp getiren anlamına gelir.
Av köpekleri grubunun adlandırılması ülkeden ülkeye fark eder. Örneğin AKC tarafından sporting dogs olarak adlandırılırlar ve grubun 28 üyesi vardır. Sport sözcüğü eskiden İngilizcede özellikle elit sınıflar tarafından eğlence amaçlı avlanmak anlamında kullanılırdı. İngiltere'deki TKC tarafından gundog olarak adlandırılırlar ve grubun 36 üyesi vardır. Merkezi Belçika'da bulunan FCI av köpeklerini 2 farklı şekilde gruplar: Pointerler; Retrieverlar, av ürküten ırklar, su köpekleri. Zaman zaman kuş köpekleri kavramı da av köpekleri grubunu belirtmek için kullanılır.

Avlanmak anlamındaki sporting kelimesi zaman zaman Türkçeye hatalı olarak sportif şeklinde çevrilir ve av köpekleri "sportif köpekler" olarak adlandırılır.


av köpeği yavrusu
av köpeği yavrusu

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski