Avustralya kelpie’si

Avustralya Kelpie’si
Avustralya Kelpie’si
Avustralya Kelpie’si (İngilizce: Australian Kelpie) köken olarak baktığımızda, Rutherford cinsinin İngiliz Kuzey Country Collie’lerinden geliştirmiş bir köpek ırkıdır. Avustralya’ya 19. yüzyıldan sonra asıl vatanı İngiltere’den getirilen Kelpie’ler Avustralya halkı tarafından kısa süre içerisinde benimsenen ve en çok beslenen köpek cinslerinden biri olmuştur. Dünyada en çok Avustralya bölgesinde bulunan bu köpeklerin bu nedenle kökeninin de Avustralya olduğunu sanılmaktadır. Oysa köken olarak İngiliz olan Avustralya Kelpie’leri, en çok bu bölgede beslendikleri için bu isim ile ırk literatüründeki yerini almıştır.Avustralyalılar tarafından fazlasıyla benimsenen bir köpek ırkı olan Avustralya Kelpie’lerinin bugün dahi Avustralya içerisinde yüz binin üzerinde olduğu tahmin edilmektedir.


Avustralya kelpi’si Özellikleri

Avustralya Kelpie’leri yüksekliklerine oranla daha uzun boylarıyla bilinirler. Tüyleri sık ve katmanlıdır, bu nedenle Avustralya Kelpie’leri sıcak veya soğuk yaşadığı ortama kısa süre içerisinde ayak uydurabilirler. Son derece tatlı ve masti bir görünümü olan bu köpeklerin arka bacak butları gelişmiştir. Bu özelliği de onlara daha güçlü olma ve yüksek iş kabiliyeti sunmaktadır. Son derece yetenekli bir köpek ırkı olan Avustralya Kelpie’lerinin renkleri siyah ve açık kahverengi olarak görülür. Hemen yukarıdaki fotoğrafta da görebileceğiniz üzere renkleri bazen maviye kaçan renk tonlarında yada çikolata rengi dediğimiz tonlarda da bulunabilir.

Avustralya Kelpie’lerinin en bilinen özellikleri çalışkan yaradılışa sahip köpekler olmalarıdır. Çoğunlukla çoban veya bekçi köpeği olarak beslenen Avustralya Kelpie’leri çok geniş alanlarda çalışarak sahiplerini büyük yükten kurtarabilirler. Çoğunlukla yüksek enerjili ve çalışkan mizaçlı olan bu hayvanlar diğer köpek türleriyle iyi geçinebilir ancak tek bir efendiye sahip olmayı dilerler. Yüksek enerjileri ve potansiyelleri nedeniyle apartman yaşantısına uygun fiziki özelliklere sahip değildir. Avustralya Kelpie’lerinin boşluk ve uzun sınırları olan araziler içerisinde yetiştirilmesi çok daha uygun bir seçenek olacaktır.

Korumacı bir mizaca sahiptir ve tıpkı çalışkanlık özelliği gibi koruma dürtüleri de son derece gelişmiştir. Kendi ailesi ve ailesinin mallarını kendi hayatına hiçe sayarak koruyabilir. İyi birer bekçi köpeği ve çoban köpeği olan bu köpekler büyük iş yüküyle baş etmekten hoşlanırlar. İnsan dünyasında işkolikler nasılsa Avustralya Kelpie’leri de köpekler dünyasında o dur. Hem sahibini memnun etmek hem de kendi dürtülerini tatmin edip mutlu olmak için çalışıp, yüksek tempoda verilen görevleri büyük bir zevk ve heyecanla yerine getirirler.


Avustralya kelpie’si Bakımı

Avustralya Kelpie’lerin en büyük ihtiyacı çok fazla egzersizdir. Son derece işkolik ve enerjik yapıya sahip gürbüz karakterleri bu köpeklerin mutlu olabilmeleri için günlük enerjilerini atabilmeleri oldukça önemlidir. Bu nedenle Avustralya Kelpie’lerini serbest ortamlar içerisinde yetiştirmek ve şehir yaşantısının içerisine sokmamak en iyi seçenek olacaktır. Tüylerinin bakımı son derece basittir, aylık süreçlerle fırçalamanız ve onu başardığı işlere karşılık ödüllendirmeniz Avustralya Kelpie’leri için fazlasıyla yeterli olacaktır.


Avustralya kelpie’si resimleri

Australian Kelpie
Australian Kelpie

Yavru Avustralya kelpie’si
Yavru Avustralya kelpie’si

Avustralya kelpie’si yavrusu
Avustralya kelpie’si yavrusu






Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski