border teriyer

Border teriyer


Border teriyer veya border terrier ilk yetiştirildiği ülke İskoçya ve İngiltere olan Border terrier 1700 lü yıllardan beri, tilki, sansar avlarında ve fare yakalayıcı olarak kullanılmıştır. Terrierlerin en küçük türlerinden olan bu ırk cesur, çok aktif ve dayanıklıdır. Görüntüsü göz alıcı olmamakla birlikte karakteristik yapısı ile dikkat çeken bir köpek cinsidir. Her türlü ortama kolaylıkla uyum sağlayabilir ve kötü koşullara karşı dayanıklı olan Border terrier, dayanıklı ve çok çeviktir.


Yaşam Süresi: 12/15 yıl

Köken: Büyük Britanya

Ağırlık: 5-7 kg

Boy: Erkek: 28-36 cm

Kullanım: Av Köpeği


Border teriyerin özellikleri

Erkekleri yaklaşık 6-7kg olan bu cins köpeklerin dişileri ise 5-6kg arasındadır. Yine erkeklerde 25-28cm olan yükseklikleri dişilerde de hemen hemen aynıdır. Yaklaşık ömürleri, 12-15 yıl arasında değişiklik gösterebilir. Tüy renkleri gri, beyaz, mavi gri, buğday rengi ve açık sarı olabilir. Yüz bölgesindeki sakalları dışında tüyleri kısa ve sıktır.


Border teriyerin mizacı

Ev ortamında rahatlıkla beslenebilen bu ırk, bulunduğu ortama ve diğer evcil hayvanlara kolay uyum sağlayabilir. Sahibine çok bağlı olan Border Terrier, kendine iyi davranmayan kişileri asla unutmaz ve onlara her zaman tepkili davranması ile bilinir. Bu cins köpeklerin duygusal ve kırılgan yanları, her zaman göz önünde bulundurularak davranılırsa, genellikle hiçbir problem yaşanmayacaktır.


Sağlık

Genellikle sağlıklı bir cins olmasına rağmen kalça displazisi, çeşitli kalp rahatsızlıkları, katarakt gibi hastalıklar yaşayabilir.


Border teriyerin bakımı

Çok fazla tüy dökmeyen ve kısa tüylü olan Border Terrier, bakımı çok kolay olan köpek cinsleri arasındadır. Kuru şampuan ile fırçalamak ve gerekli zamanlarda yıkamak yeterli olacaktır. Kilo almasını engellemek ve kondisyonlarını koruyabilmek için egzersiz ve düzenli yürüyüşler yaptırılması önemlidir. Ayrıca çok enerjik olan bu cins, eğer enerjisini yeteri kadar atamazsa, huzursuz ve rahatsız bir ruh hali yaşayabilir.


Border teriyerin kullanımı

Özellikle ava çıkarılan bu cins köpekler, amansız bir avcı olarak sahiplerine eşlik edebilirler. Uyum kabiliyeti sayesinde tam bir arkadaş köpek olarak tarif edilen bu cins, avcılık içgüdülerine sahip olduğu için, yeni hayvanlarla tanıştırıldığında tepki verebilse de, kolaylıkla onları kabul edecektir. Yinede ilk etapta dikkatli olunması önerilir.


Border teriyer resimleri

Border teriyer yavrusu
Border teriyer yavrusu

Yavru Border teriyer
Yavru Border teriyer












Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski