buldog

Buldog
Buldog
Buldog, asırlar önce İngiltere'de boğa ve ayı dövüşleri için üretilmiş bir köpek ırkı. Buldog adı, İngilizce bull (boğa) ve dog (köpek) sözcüklerinin bir araya gelmesiyle türetilmiştir.

İngiltere'de 1835'te kan sporları yasaklanınca, buldoğun işlevinin sona erdiği düşünüldüyse de, buldog yetiştiricileri ırkı korumaya karar verdiler ve bu kavgacı köpeği sakin, sessiz bir ev köpeğine dönüştürdüler.

İngiliz buldoğunun, bedeninin geri kalan bölümüne oranla çok iri olan kafası, doğumlarının sezaryenle yapılmasını gerektirir. Yassı yüzü nedeniyle solunum bozukluklarına karşı oldukça duyarlıdır ve sıcaktan çok etkilenir. Ayrıca kulaklarından da sıkça rahatsızlanır. Görünümüne rağmen, hem sevgi dolu, hem güvenilirdir. Diğer ev hayvanlarıyla ilşkisinde de güvenilir, ama yabancı köpeklerden hoşlanmayan, saldırgan davranabilen bir köpektir. Çocukları sever ama, hoşlanmadığı insanlara karşı sert davranabilir. Mutlu olabilmesi için insanlardan ilgi görmesi yeterlidir. Horlaması ve salyasının akmasıyla ünlüdür. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir. Çünkü ev içerisinde fazla hareketli değildir.

Erişkin bir buldoğun ağırlığı 22 kg'ı, omuzdan yere yüksekliği 33–38 cm'yi bulur.


Diğer adlar: İngiliz buldoğu

Ülke: İngiltere

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 2. Grup 2. Bölüm #149
AKC: Sportif köpekler
ANKC: Grup 7
CKC: Grup 6 - Sportif köpekler
KC (UK): Faydalı
NZKC: Sportif
UKC: Yardımcı ırklar

Köpek (Canis lupus familiaris)


Buldog resimleri

Buldog yavrusu
Buldog yavrusu

Yavru buldog
Yavru buldog









buldog kelimesi ne demek TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

İngilizce: bulldog

İngiltere'de çıkarılan yabancı tahvil.

Kelime Kökeni

İngilizce bulldog "bir köpek cinsi" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük İngilizce bull "boğa" ve İngilizce dog "köpek" sözcüklerinin bileşiğidir.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Kamus-ı Türki (1900) ]

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski