dakhund

Dakhund
Dakhund
Dakhund, daksund, porsuk köpeği ya da sosis bir av köpeği ırkı.

İlk kez Almanya'da porsuk avı için yetiştirildiğinden bu adı alır. Uygun vücut yapısı ve toprağı sürekli kazma güdüsüyle porsuk yuvalarını dağıtır. Sakin çocuklarla iyi anlaşır. Diğer köpeklerle arası iyidir; ama bazen kıskançlığı tutar ve ısırmaya çalışabilir. Havlamayı çok sever ve sesi kocaman bir köpeğinki kadar çok çıkar. Çok inatçı, zeki ve oyuncudur. Eğitimi sırasında, o da eğiticisini eğitmeye çalışır. Apartman yaşantısına kolay uyum gösterir.


Dakhund tarihi

Köpek adını 16. yüzyılda almış ve yaygınlaşmıştır. Mısırda bir firavununun mezarında resminin görülmesi sonucunda çok uzun bir geçmişe sahip olduğu (yaklaşık 5000 yıl) düşünülmektedir. En eski cinsinin adı Teckel'dir. 19. yüzyılın sonlarına doğru estetik açıdan daha geliştirilmiştir.


Dakhund türleri

Bu cins köpeklerin kişilik özellikleri ve kökenleri hemen hemen aynıdır. Tüy renkleri ve yapısına göre kendi içerisinde birkaç türe ayrılırlar.


Uzun Tüylü Dachshund

Tüyleri uzuncadır, diğer türlere göre daha sakin ve uysaldır. Tüyleri yumuşak, parlak ve ipeksidir. Tüylerinin kalın olması onu soğuktan korur. Tüylerinin her gün fırçalanması tavsiye edilir. Kısa tüylü bir türün, spanyelle çiftleştirilmesiyle oluşmuştur.


Tel Tüylü Dachshund

Eski türlerden biridir (yaklaşık yüz yıllık). Tülleri tel teldir. Uzun tüylü'den sonra en uysal formdur. Estetik olarak güzel olması, insanların genellikle onu tercih nedenidir. Kısa sürede yaygınlaşmıştır.


Kısa Tüylü Dachshund

Schnauzer ve Dandie Dinmont'un çiftleştirilmesiyle elde edilmiştir. Adında belirtildiği gibi tüyleri kısa ve sıktır. İki tane tüy tabakasına sahiptir. Atletik bir köpek olduğu için sürekli yürümek, koşmak ister. Ev dışında bol bol gezdirilmesi, serbest bırakılması gerekmesine rağmen bir apartman köpeği olarak anılır.


Dakhund resimleri

yavru dakhund
Yavru dakhund

Dakhund yavrusu
Dakhund yavrusu




Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski