pekinez

Pekinez
Pekinez
Pekinez, Pekinegez ya da Pekingese, kısa boylu, uzun tüylü, basık yüzlü bir köpek cinsidir. Çin köpeklerindendir.

Çin'de üretilmiş ve bir zamanlar sadece Çin kralliyet saraylarında yaşayan bu köpeğin Budizm'le yakın bir bağlantısı vardır. Kürkünün şekli yüzünden "Çin aslanı" olarak da adlandırılmıştır. Eskiden Çin'de kötü ruhları kovan, yarı kutsal bir varlık olarak kabul edilir, halk onu selamlayarak önünden geçermiş.

Kendini tehlikeye atacak kadar cesurdur. Özgürlüğüne ve birlikte yaşadığı kişiye çok düşkündür. Onu çok kıskanır. Yabancılara karşı mesafelidir. Çocuklara karşı hoşgörülüdür. Sertlikten hiç hoşlanmaz, ısırabilir. Dediğini yaptıracak kadar inatçıdır. Çok fazla havlar ve bu nedenle bekçilik görevini başarıyla yerine getirir. Pekinezler burun yapıları yüzünden uyurken genelde gürültülü bir şekilde horlarlar.


Diğer adlar: Pekinua
Ülke: Çin

Köpek (Canis lupus familiaris)


Pekinez köpek ırkının özellikleri
  • Yaşam Süresi: 13/15 yıl
  • Köken: Çin
  • Ağırlık: 6-7 kg
  • Boy: 13-15 cm
Bu tür bazı durumlarda kendini herhangi bir tehlikeye atacak kadar korkusuzdur. Süs köpeği olması sebebiyle sahibine karşı çok fazla sevecen tavırlar sergilemektedir. Bunun aksine yabancılara karşı fazlasıyla mesafeli bir tavır sergilemektedir. İnatçılığı sebebi ile bazen sahiplerinin otoritesini alt üst etmeye çalışırlar. Kıskanç bir karakteri olması sebebiyle çocuklu aileler için fazla tavsiye edilmemektedir. Eğitimleri konusuna gelindiğinde ise bu tür eğitim konusunda bazen inatçı tavırlar sergileyerek eğitim vermenizi engelleyebilir. Pekinez türünün fiziksel özelliklerine göz atacak olursak boyu bakımından erkeklerde ve dişilerde aynı olmak üzere 30 cm’dir. Kilosu ise yine aynı şekilde erkeklerde ve dişilerde aynı olmak üzere 3 – 5 kg aralığındadır. Bu türün yaşam süresi 13 – 15 yıl arasında değişmektedir


Pekinez köpeğinin karakteri

Pekinez türü, süs köpeği olmasının aksine görebileceğiniz cesur köpek türleri arasında neredeyse ilk sırada gelecek kadar cesur bir yapıya sahiptir. Tehlikeli bir durum sezdiğinde bu yapısı sebebiyle kendi canını bile tehlikeye atabilmektedir. Sahiplerine karşı gösterdikleri sevgi sebebiyle onlara aşırı derecede bağlıdırlar. Sahiplerine yaklaşımlarının aksine yabancılara da bir o kadar mesafeli yaklaşırlar. Kendi bildiklerini her zaman doğru kabul eden bu köpek türüne istemediği bir şeyi yaptırmanız asla mümkün değildir. Havlama güdüleri fazlasıyla iyi olduğu için onlardan en iyi faydayı bekçilik konusunda alırsınız. Çıtkırıldım bir yapısı olması sebebiyle sert sevilmeye karşı bir antipati duymaktadırlar. Bu sebeple çocuklarınız ile birlikte yaşamaları pek mümkün görünmüyor.


Pekinez köpeği yaşam alanı ve egzersiz ihtiyacı

Pekinez köpeği apartman hayatı için bekçilik yeteneği sebebi ile çok uygun görülen bir köpektir. Ufak tefek görünümü sebebiyle aklınızda sürekli hareket etmesi gerektiği gibi bir düşünce oluşuyorsa bu son derece yanlış bir bilgidir. Bu tür köpekler fazla hareket etmeyi sevmezler. Bahçesi olmayan bir evde ona bakmak neredeyse dünyanın en kolay işlerinden biridir. Egzersiz ihtiyacına gelindiğinde ise onunla düzenli bir şekilde oyun oynadığınız süre boyunca egzersiz ihtiyacı hissetmezler. Bu sebeple kesinlikle kendinize bir düzen belirleyip köpeğinizle vakit geçirmeniz gerekiyor.


Pekinezin bakımı ve sağlığı ile ilgili bilgiler

Bu türün bakım konusunda size yaşatacağı bazı zorluklar vardır. Çok fazla tüylü bir yapısı olması sebebiyle tüylerine çok uzun vakitler ayırmanız gerekebilir. Buna rağmen tüy dökme durumu orta derecelerdedir. Bu türün tüylerini kısaltmak apartmanda bakım durumunda sizi fazlasıyla rahatlatacaktır. Gözlerinin önüne düşecek olan tüyleri onu fazlasıyla rahatsız edecektir. Hastalık konusuna gelindiğinde ise bu türün fazlasıyla hassas olduğunu söylemeden olmaz. Küçük köpek ırklarında görülen hastalık türlerinden biri olan patella çıkığı bu türün geçirebileceği en büyük hastalıklardan biridir. Bu hastalığın yanı sıra göz rahatsızlıkları, testis sorunları gibi birçok hastalık riski bulunmaktadır. Bakımı kolay olsa da sağlık konusunda birçok sorun yaşama ihtimalleri bulunuyor. Bu  hastalıklara en doğru müdahaleyi yapmak amacıyla veterineriniz ile sürekli irtibat halinde olmanız gerekmektedir. Eğer bu köpeği sahiplenmeyi düşünüyorsanız mutlaka aşılarını tam olarak yaptırmanız gerekmektedir.


Pekinez köpeği resimleri

Pekinez yavrusu
Pekinez yavrusu






Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski