siyah Rus terrieri

Siyah Rus terrieri
Siyah Rus terrieri


Siyah Rus terrieri, Tchiorny Terrier, Black Russian Terrier, Rus ordusu tarafından soğuk iklimlerde kullanılmak üzere geliştirilen bir köpek ırkı olan Siyah Rus Terrieri bugün dünyanın en sevilen köpeklerinden birisi olmuştur.

Teriyer’in tek bir köpek ırkı olduğuna ilişkin yaygın bir yanlış kanı var, oysaki teriyer aslında çok kalabalık bir köpek grubunun ismi. Teriyerler ile ilgili yine yaygın bir diğer yanlış kanı da bu köpeklerin küçük oldukları. Teriyer köpek grubu 60’dan fazla üyeden oluşuyor ve siyah Rus teriyeri bu grubun en büyük üyelerinden biri. Hatta Siyah Rus Teriyeri yalnızca teriyerlerin değil tüm köpekler aleminin en irilerinden biri. Bu teriyer ırkı “dev köpekler” olarak tanımlanan sınıfta, bir köpek cinsinin dev köpek olarak sınıflandırılması için 50 kilodan daha ağır olması gerekiyor, yani Siyah Rus Terrieri çoğumuzun zihnindeki minnak terrierlerden çok daha farklı ve ağır bir köpek.


Siyah Rus terrieri Rus ordusu tarafından geliştirildi

Siyah Rus Terrieri Rus ordusu tarafından aşırı soğuk havada bekçi köpeği olarak kullanılmak üzere geliştirilmiş bir köpek ırkı. Gelişiminde kullanılan ırklar arasında Dev Schnauzer, Airedale Terrier, Rottweiler, Newfoundland ve Kafkas Çoban Köpeği ırklarının kullanıldığı düşünülüyor. Irkın ilk örnekleri 1955 yılında Moskova’da sergilenmiş ve standart bilgileri 1958 yılında yayınlanmış. Irk Rusya’nın farklı bölgelerinin ardından önce Finlandiya’ya ve diğer Avrupa ülkelerine ardından da tüm dünyaya yayılmış. Siyah Rus Terrieri bugün Türkiye de dahil olmak üzere birçok ülkede adına kulüpler kurulmuş olan en sevilen köpek cinslerinden biri.


Siyah Rus terrieri ağırlığı 60 kiloya ulaşabiliyor

Yazımızın başında Siyah Rus Terrieri’nin “dev köpekler” sınıfında olduğunu söylemiştik, bu güzel köpeklerin ağırlıkları dişilerde 45-50, erkeklerdeyse 50-60 kiloya ulaşabiliyor. Yükseklikleriyse dişilerde 68-72, erkeklerde 72-76 santimetreye kadar çıkabiliyor, yani Siyah Rus Terrieri gerçekten büyük bir köpek.


Siyah Rus terrieri sakalları ile çok sevimli görünüyorlar

Siyah Rus Terrieri soğuk iklim köpeği ve çift katlı kürkü adı her ne kadar siyah ile başlasa da siyahın yanı sıra siyah-beyaz, mavi ve samur renklerinde olabiliyor. Bu köpeklerin en tipik fiziksel özelliklerinden biri de sakalları. Kafasındaki gözlerinin üzerine düşen tüyleri ve sakalları ile Siyah Rus Terrieri’nin çok sevimli göründüğü yadsınamaz bir gerçek.


Siyah Rus terrierinin koruma içgüdüsü çok yüksek

Rus ordusu tarafından soğuk iklimlerde kullanılacak bir bekçi köpeği olarak geliştirilen Siyah Rus Terrieri’nin doğal olarak koruma içgüdüsü çok yüksek bir ırk. Bu sevimli köpeklerin yavruluk döneminden itibaren yeterli sosyalleştirilmesi önemlidir, aksi takdirde bu içgüdüleri sebebiyle saldırgan ya da korkak olabilirler. Siyah Rus Terrierleri:

  • Kolay adapte olurlar.
  • Diğer köpeklerle ilişkileri ne iyi ne de kötüdür.
  • Apartman hayatına uyumludurlar.
  • Havlama eğilimleri yüksektir.
  • Kedilerle ve çocuklarla ilişkileri de ne iyi ne de kötüdür.
  • Son derece zekidirler.
  • Oyun oynamayı severler.
  • Kusursuz birer bekçidirler.
  • Yabancılara karşı saldırgan davranabilirler.
  • Kolay eğitilebilen köpeklerdir.

Elbette her köpeğin karakteri eşsizdir, dolayısıyla Siyah Rus Terrieri karakteri hakkında verdiğimiz bu bilgiler genellemedir, her Siyah Rus Terrieri’nin karakteri mutlaka yukarıda saydığımız gibi olacak denilemez.


Kilo almaya meyilli bir ırk

Siyah Rus Terrieri bakımı kolaydır, tüylerinin düğümlenmesini engellemek için haftada en az iki kez taramak gerekir. Ayrıca bu ırk kilo almaya meyillidir, bu sebeple sağlıklı olması için kilo almasını engelleyecek şekilde beslenmesi önemlidir. Tabi ki yeterli egzersiz yaptırmak da kilo almasını engellemek ve sağlığını korumasını sağlamak için vazgeçilmezdir.


Bazı sağlık sorunlarına yatkınlığı var

Siyah Rus Terrieri için sağlıklı bir ırk demek zor, zira ırkın bazı ciddi sağlık sorunlarına yatkınlığı var. Ortalama ömrü 10-12 yıl olan bu köpeklerde kalça displazisi, dirsek displazisi, hiperürikozüri, gırtlak felci gibi sorunlara yatkınlık olabiliyor. Ayrıca ırkta cücelik de görülebiliyor.


Siyah Rus terrieri resimleri

Siyah Rus terrieri yavrusu
Siyah Rus terrieri yavrusu













Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski