yorkshire teriyeri

Yorkshire teriyeri
Yorkshire teriyeri
Yorkshire teriyeri, Birleşik Krallık kökenli, küçük bir teriyer ırkı.

Görüntüsüne karşın, tüm teriyerler gibi oldukça gözü pektir. Çok cesur, enerjik ve zeki bir köpektir. Ailesine çok bağlıdır. Yabancılardan hoşlanmaz, mesafeli davranır. Küçük hayvanları ve diğer köpekleri sevmez, saldırgan davranabilir. Kendisini kızdırmayan çocuklarla iyi geçinir. Çok havlar ve iyi bir bekçi köpeğidir. Şaşırtılırsa, korkutulursa ya da kızdırılırsa ısırabilir. Apartmanda rahatlıkla yaşayabilir.


Diğer adlar: Yorkie

Ülke: Birleşik Krallık

Sınıflandırma ve standartlar
FCI: 3. Grup 4. Bölüm #86
AKC: Oyuncak
ANKC: Grup 1 - (Oyuncaklar)
CKC: Grup 5 - (Oyuncaklar)
KC (UK): Oyuncak
NZKC: Oyuncak
UKC: Arkadaş ırklar

Köpek (Canis lupus familiaris)

Irk Boyutu: Oyuncak

Yükseklik: Erkek 15 – 18 cm Dişi 15 – 18 cm

Ağırlık: Erkek 2-3 Kg Dişi 2-3 Kg

Ortalama Yaşam: 12-15 yıl


Boyutlarının çok da farkında olmayan Yorkshire Terrierler cesur, enerjik ve macerayı seven bir ırktır. İnatçı Yorkshire Terrierler'e rastlansa da genellikle kolay eğitilirler. Sahibine bağlı ve koruyucudur. Soğuktan çabuk etkilenen Yorkshire Terrierler ev ortamında ideal bir köpektir.


Yorkshire Terrier Cinsi

Kişisel alanına müdahele edilmediği sürece; çocuklar ile iyi geçinirler. Küçük boyutu yüzünden iyi denetlenmezse küçük çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır. Büyük köpeklere karşı fazla cesur davranabilirler ancak diğer ev hayvanları ve kedilerle iyi geçinirler. İç mekanda yaşamayı tercih ederler ve soğuk havalara uygun değildirler.


Yorkshire Terrier Eğitimi

İnatçı yapıları yüzünden biraz zorlaşsa da öğrenmeye açık, akıllı köpek türleridir.


Yorkshire Terrier Bakımı

Günlük bakım ve fırçalama ister. Eğer bu çok zaman alırsa profesyonel kişiler tarafından tüyler kısaltılabilir. Bir bant ile tüylerin göz önüne gelmesi engellenmelidir. Kulak çevresinden sarkık tüyler de düzenli bir şekilde temizlenmelidir. 12 ile 15 yıl aralığında ömürleri vardır.


Yorkshire Terrier Karakter Yapısı

Ailelerine bağlı olmakla birlikte; biraz özgürlük isterler. Boylarını aşan karakter yapıları vardır. Akıllı, hayat dolu,cesurdur. Köpeklerin arasında akıl yönünden testler sonucunda 3. olduğu görülmüştür. Tehlikeyi sezdiğinde havlama davranığı gösterir. Alfa Köpek karakterlerinden dolayı deneyimsiz insanlar için uygun değildir.


Yorkshire Terrier Tüy Yapısı

Kafa, göğüs ve bacaklarda altın rengi olan düz, ipeksi, uzun tüyleri vardır. Tüylerinin renk ve yapısı gösteri köpeği olmasının özelliğidir. Siyah ve ten rengi doğarlar ve sonradan doğal renklerine ulaşırlar. Gösteri köpekleri tüyleri çok uzun olacak şekilde tımar edilirler hatta bazen tüyler yerlere kadar uzanır ve bunun yanı sıra sırttan ikiye ayrılır.


Yorkshire Terrier Egzersiz İhtiyacı

Aktivite ihtiyaçlarının çoğunu iç mekanda yaptıkları egzersizlerle giderebilir. Ancak günlük yürüyüş yada bahçede koşmaları iyi olur. Apartman hayatına uygun olmaları göze çarpar.


Yorkshire Terrier Yaşam Ortamı

Yorkshire Terrier apartman hayati için iyi bir seçenektir. Evde oldukça aktiftir. Sıcak ortamlarda yaşamayi sever.


Yorkshire Terrier Kökeni

Yorkshire Terrier (yada Yorkie) Kuzey İngiltere, Yorkshire'da fareler ve diğer haşaratları yakalamak için üretilmiştir. Bir kısmı fabrika işçisi olarak İngiltere'ye gelen İskoç göçmenlerle birlikte gelen terrierlerden üretilmiştir. Uzun ve mavi tüylerini büyük ihtimalle Clydesdale ve Skye Terrierlerinden; onların imzaları olan tüy şekillerini de İngiliz Siyah ve Ten Terrierlerinin melezlenmeleri ile almışlardır. İlk Yorkshire Terrierleri Broken-Haired Scotch Terrier yada Toy Terrier olarak bilinirler. 1865'de Yorkshire'da doğan Huddersfield başarılı bir avıcısıydı ve bir çok Yorkshire Terrier yetiştirmiştir. Günümüzde de bu türün atası olarak bilinir.1872'de Amerika'ya getirilmiş ve 1878'de Amerikan Kennel Kulübü tarafından itibar görmüştür.48.000 kayıtla 2006'da Kennel Kulübünün en çok kayıt alan ikinci türü olmuştur. Bu türün ünlülerine ise Audrey Hepburn'un Yorkshire'ı 'Mr. Famous', Tricia Nixon'un Pasha'sı,'Wizard of Oz' dan 'Toto' örnek olarak gösterilebilir. 2002'de Gines Rekorlar Kitabına adını yazdıran ve 12 cm ile dünyanın en küçük köpeği olan Big Boss: 7 cm boyu ve sadece 4 onsluk ağırlığı ile İngiltere'den Sylvia da vardır.


Yorkshire teriyeri resimleri

Yorkshire terrier yavrusu
Yorkshire terrier yavrusu








Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski