antrenman

antrenman

antrenman kelimesinin kelime ve tdk sözlük anlamı nedir?

Fransızca entraïnement

1. isim, spor Alıştırma:
      "Profesyonel boksörden, antrenman bahanesiyle senin karşında dayak yemek işime gelmiyor, kızım!" - Nazım Hikmet

2. isim, mecaz Herhangi bir konuda yapılan hazırlık.


Antrenman Kelimesinin Kökeni

Fransızca entraînement "talim, eğitim" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Fransızca entraîner "peşinden çekmek, çekip çevirmek, çalıştırmak" fiilinden +mentum sonekiyle türetilmiştir. Bu sözcük Fransızca traîner "çekerek götürmek, sürüklemek" fiilinden in+1 önekiyle türetilmiştir. Fransızca fiil Geç Latince aynı anlama gelen traginare fiilinden evrilmiştir. Geç Latince fiil Latince trahere, tract- "çekmek, sürmek" fiilinden türetilmiştir.


Antrenman Kelimesi için Tarihteki En Eski Kaynak

[c (1930) : on saat antrenman yapmak sayesinde bu plastik vaziyetleri almağa muvaffak olmuşlardır]



Avustralya futbol takımı St Kilda antrenman esnasında.
Avustralya futbol takımı St Kilda antrenman esnasında.



Antrenman, idman veya egzersiz; herhangi bir alanda istenilen düzeye ulaşmak için gerçekleştirilen sistematik alıştırma. Antrenman ve idman sözcükleri Türkçede genellikle "herhangi bir spor müsabakasına hazırlık yapma" anlamında kullanılır. Egzersiz sözcüğü ise bunun yanı sıra sağlık gibi gerekçelerle yapılan kısa süreli fiziksel alıştırmaları da kapsar. Türkçede akademik konulardaki hazırlık çalışmaları için daha çok alıştırma sözcüğü tercih edilir.


Etimoloji

Antrenman sözcüğü Türkçeye Fransızca entraïnement, egzersiz ise yine Fransızca exercice sözcüğünden geçmiştir. İdman sözcüğü ise Arapça kökenlidir. İdman sözcüğünün Arapçadaki kökü damana (toprağı işlemek) fiiline dayanır. Türkçeye en geç 15. yüzyılda öncelikle "gayret" anlamında girmiş, 17. yüzyılın sonunda "alıştırma" anlamında kullanılmaya başlanmıştır.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski