obsesif kompulsif bozukluk

 

obsesif kompulsif bozukluk

    Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu ile karıştırılmamalıdır.

Obsesif-kompulsif bozukluk (OKB) İngilizce: Obsessive–compulsive disorder, bir anksiyete (endişe) bozukluğu'dur.  

OKB kişinin istemediği ve tekrarlanan düşünceler, hisler, fikirler, takıntılar veya bir davranışı yapmaya doğru sürülmek. Sıklıkla kişi, obsesif (saplantılı) düşüncelerinden kurtulmak için bir kompulsif (zorlayıcı) davranışı uygulamak durumundadır. Ancak bu sadece geçici bir ferahlık sağlamaktadır. obsesif (saplantılı) ritüelleri yapmamak anksiyete (endişe)'yi yükseltebilir.

{tocify} $title={İçindekiler}

Obsesif kompulsif bozukluk hakkında bilgi nedir?

  • Olağan başlangıcı: 35 yaşından önce
  • Uzmanlık: Psikiyatri
  • Belirtiler: Bir şeyleri tekrar tekrar kontrol etme, belirli rutinleri tekrar tekrar yapma dürtüsü hissetmek, tekrar tekrar belirli istenmeyen düşüncelere sahip olmak ve zihinden uzaklaştıramamak
  • Komplikasyon: Tik bozuklukları, anksiyete bozuklukları, intihar
  • Nedenleri: Bilinmiyor
  • Risk faktörü: Çocuk istismarı, psikolojik stres
  • Tanı: Semptomlara göre
  • Tedavi: Rehberlik, seçici serotonin geri alım inhibitörleri, klomipramin
  • Sıklık: 2.3%

OKB'li bazı insanlarda sık sık el yıkamaya gitme görülmektedir
OKB'li bazı insanlarda sık sık el yıkamaya gitme görülmektedir

Bilişsel performans

2013'te yapılan bir analizle, OKB'li insanlarda işitsel dikkat bozulmadığı halde uzamsal hafıza, daha az sözel hafıza, anlatımda akıcılık, akıl yürütme ve düşünce akışının hızı ile ilgili hafif lakin geniş kapsamlı bilişsel eksikliklerin bulunduğu onaylanmıştır.

Obsesif (takıntılı) düşünce

Hastanın aklına tekrar tekrar gelen, fikirler, imajlar ya da dürtü (iç-tepki) "Kalıplaşmış formlar": Bunların çoğu genelde gereksiz ve negatiftir. Kişi çoğu kez yapmamayı dener lakin genellikle başarısız olur ve tahammül etmeye çalışır. Bunlar, ne var ki, hastanın kendi tanınmış düşünceleri gibi kabul görür, hatta istemsiz ve sıklıkla anlamsız gelmektedir.

Kompulsif (zorlantı) davranış veya ritüel

Tekrar tekrar yapılan, kalıplaşmış, ne hoşlanılan-zevk alınan ne de doğal olarak sonuçta olması gereken işe yarayacak tutum ve davranışlardır. Bunların işlevi, Hastanın belki aksi hali gerçekleşeceğinden endişe duyduğu, bazı 'objektif bir şekilde' kuşku duyduğu olayları engellemek, sıklıkla ilgili şeye zarar veren veya hastanın neden olduğu durumlardır.

Genellikle, hastanın da kabul gördüğü bu tekrarlanmaya devam eden bastırılması güç davranışlar, amaçsız ve etkisiz karşı koymalarıdır. Anksiyete (endişe) neredeyse değişmeksizin mevcut durumdadır. Eğer kompulsif (zorlayıcı) davranış veya ritüeller direnmeye devam ederse anksiyete daha kötüye gider.

Tedavi

Psikoloji ve psikiyatri profesyonelleri tarafından teşhisi yapılmaktadır.

İki tedavi yöntemi kullanılmaktadır

  • Seçici serotonin gerialım inhibitörleri kullanmak
  • Bilişsel davranışçı tedavi uygulamak

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski