Eugene Gendlin

 

Eugene Gendlin

Eugene Tovio Gendlin, 25 Aralık 1926'da Viyana'da doğmuştur. Annesi Sylvia Tobell Trieste, babası Leonid ise Ukrayna Daschev kökenlidir. Gendlin tek çocuktur. Yahudi ailesi ile Nazilerden kaçarken eğitim hayatı yarıda kalmıştır. Gendlin ailesi Eylül 1938'de Viyana'yı terk etmiş ve bir yıl sonra ABD'ye yerleşmiştir. ABD'de Chicago'ya yerleştikleri andan itibaren kendilerine Gendelin yerine Gendlin demişlerdir. Böylelikle Eugen Gendlin, Gene adını almıştır.

Gendlin ABD yerleştiklerinde okulunu tamamlamış, savaşın son yılında ABD Donanması'nda görev almış ve 1948'de Şikago Üniversitesi'nde felsefe okumaya başlamıştır. Yüksek Lisans tez konusu: "Wilhelm Dilthey ve insan biliminde insanın önemini kavrama sorunu.“dur.

Ayrıca öğrenimi sırasında birçok çalışması yayınlanmıştı. Örneğin: "Bir süreç olarak ilişki kavramı" (1957)

1958 yılında ise doktorasını tamamlamıştır Doktora konusu ise: "Sembolleştirmede deneyimlemenin işlevi"dir.

25 yaşına geldiğinde, Gendlin kendi felsefi düşüncelerini oluşturur ve bunları pratikte test etmeye karar verir. Prof. Dr. Carl Rogers'ın (Danışan odaklı terapi’nin kurucusu) başkanlık ettiği Chicago Üniversitesi’ne bağlı Danışma Merkezi'nde (Counseling Center) çalışmaya başlamıştır. Chicago Üniversitesi'nde psikoloji profesörlüğü de yapan Carl Rogers, Gendlin'in yeteneğini çabucak fark etmiş ve birlikte çalışmaya başlamışlardır.

Carl Rogers’in öğrencisi olan Eugene Gendlin, Rogers ile birlikte danışan odaklı terapi ekolünün kurucuları arasında yer almıştır. Danışan odaklı terapinin geliştirilmesinde önemli katkılarda bulunmuştur. Chicago Üniversitesi’nde, Prof. Dr. Carl Rogers ile birlikte uzun yıllar birlikte çalışmıştır. Carl Rogers’in ilk önce öğrencisi daha sonra çalışma arkadaşı olmuştur. Carl Rogers’ın Chicago Üniversitenden emekli olmasıyla birlikte Rogers’tan devraldığı kürsüde, felsefe ve psikoloji profesörü olarak çalışmalarına devam etmiştir.

1957'de, Wisconsin Üniversitesi Mendota Eyalet Hastanesinde şizofreni hastaları ile yürütülen ve Rogers'ın başında olduğu araştırmada, araştırma direktörü (Research Director) rolünü üstlenmiştir.

1962'de, "Deneyimleme ve anlam yaratma. Öznel olana felsefi ve psikolojik bir yaklaşım" kitabını yazmıştır.

1963'te, Chicago Üniversitesi'nin Felsefe (Philosophy) ve Davranış Bilimleri (Behavioral Sciences) bölümlerinde profesörlük yapmıştır.

Aynı yıl Amerikan Psikoloji Derneği'nin (APA) psikoterapi bölümünün resmi organı olarak "Psychotherapy: Theory, Research and Practice" dergisini kurmuş ve 1976 yılına kadar baş editörlüğünü sürdürmüştür.

Eugene Tovio Gendlin


1980'lerin başında Gendlin, Belçika, Japonya ve New York'taki üniversitelerde misafir öğretim üyesi olarak  bulunmuş ve  rüya anlayışının deneyimsel kavramlarını ve yöntemlerini ve bunların "yorumlanmasını" geliştirmiştir. („Let your body interpret your dreams“ 1986)

1992'den 1997'ye kadar Almanya'daki International Focusing Summer School'da seminerler vermiş ve birçok ders kitabı yayınlamıştır.

Gendlin, felsefi düşüncenin herkes için nasıl bir pratik haline gelebileceği sorusuyla özellikle ilgilenmiştir. Bu amaçla herkesin öğrenebileceği bir yöntem olarak TAE'yi (Thinking at the Edge; 2002) geliştirmiştir. TAE metodu, herkesin yeni ve taze düşünmeyi ve bağımsız olarak kavramlar oluşturmayı öğrenebileceği bir yöntemdir.

Deneyim ve kavramlar arasındaki özel etkileşimin bir uygulaması olarak Gendlin'in felsefi yöntemi, psikoterapötik çalışmalarında da oldukça ön plandadır. 200'den fazla yayını, felsefesini sürekli olarak geliştiren ve destekleyen yapıdadır.

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum tarihi: 25 Aralık 1926
  • Doğum yeri: Viyana , Avusturya
  • Ölüm tarihi: 1 Mayıs 2017 (90 yaşında)
  • Ölüm yeri: Spring Valley , New York , ABD
  • Milliyeti: Amerikan
  • Önemli fikirleri: örtük felsefe, Odaklanma (psikoterapi) ve uçta düşünme
Bilimsel kariyer


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski