Thomas Hill Green

 

Thomas Hill Green

T. H. Green olarak da bilinen Thomas Hill Green (7 Nisan 1836 - 26 Mart 1882), bir İngiliz filozof, politik radikal, ölçülü reformcu ve İngiliz idealizmi hareketinin bir üyesiydi. Tüm İngiliz idealistleri gibi Green de G.W.F. Hegel'in metafizik tarihselciliğinden etkilendi. Sosyal liberalizm felsefesinin arkasındaki düşünürlerden biriydi.

Anna Barbara Vaughan ve Rev Valentina Green'in oğludur. Balliol koleji ve Rugby okulunda eğitim aldıktan sonra Oxford Üniversitesi'ne girmiş, burada Eski Çağ tarihi ve modern tarih öğrenimi görmüştür.

İngiliz filozof 1866 yılında Balliol kolejinde eğitmci olarak görev almış ve felsefe dersleri vermiştir. Birçok liberal politikaciyla birlikte, devletin ülke ekonomisine pozitif yönde destek olması gerektiğini savunmuştur. Oxford Üniversitesi'nde profesör olduktan sonra tanrı ile insan yaşamının arasında tinsel bir ilişkinin varlığı üzerine kafa yormuştur. Ona göre bütün bilgilerin kaynağı tanrıdır.

Hayatı boyunca kaleme aldığı birçok eseri vardır. Etkilendiği felsefeciler Kant ve Hegel sayesinde felsefeye olan ilgisi artmış ve böylece bir felsefeci olmuştur.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğumu: 7 Nisan 1836; Birkin, North Yorkshire, İngiltere
  • Ölümü: 26 Mart 1882 (45 yaşında); Oxford, İngiltere
  • Çağı: 19. yüzyıl felsefesi
  • Bölgesi: Batı felsefesi
  • Okulu: Balliol Koleji
  • İlgi alanları: Siyaset felsefesi
  • Önemli fikirleri: Sosyal liberalizm
  • Etkilendikleri: Immanuel Kant, G.W.F. Hegel
  • Etkiledikleri: Francis Bradley, John Dewey

Hayatı

Green, 7 Nisan 1836'da babasının rektör olduğu İngiltere'nin West Riding of Yorkshire bölgesinde Birkin'de doğdu. Babası Oliver Cromwell'in soyundan geliyordu. Eğitimi, 14 yaşında, beş yıl kaldığı Rugby'ye girene kadar tamamen evde yapıldı.

1855'te Oxford'daki Balliol Koleji'nin lisans üyesi oldu ve 1860'ta bursiyer seçildi. Üniversitede öğretmenlik hayatına (çoğunlukla felsefi) başladı - önce kolej öğretmeni olarak, daha sonra 1878'den ölümüne kadar Whyte'ın öğrencisi olarak Ahlak Felsefesi Profesörüydü. Profesör olarak verdiği dersler, en önemli iki eserinin özünü oluşturur; yani, Prolegomenadan Etiğe, Etik İlkeler Üzerine Dersler ve onun olumlu yapıcı öğretisinin tamamını içeren Politik Yükümlülük İlkeleri Üzerine Dersler. Bu eserler ölümünden sonraya kadar yayınlanmadı, ancak Green'in görüşleri daha önce David Hume'un çalışmalarının standart baskısına giriş aracılığıyla dolaylı olarak biliniyordu. Green ve Queen's College üyesi TH Grose, "İngiliz" ya da "ampirik" felsefe doktirinini kapsamlıca incelendi.

1871'de kadın eğitiminin destekçisi olarak bilinen Charlotte Byron Green ile evlendi. 1879'da Green, "farklı dini mezheplere mensup olmaları nedeniyle öğrenciler arasında hiçbir ayrım yapılmayacak" bir Oxford kadın koleji oluşturmak için oluşturulan komitede yer aldı. Green ve eşinin çalışmaları Somerville Hall'un (daha sonra Somerville College) kurulmasıyla sonuçlandı. Green, üniversite, ölçülülük dernekleri ve yerel Oxford Liberal derneği aracılığıyla uzun yıllar yerel siyasette yer aldı. İkinci Reform Yasası'nın geçişi sırasında, mülk sahibi olmasalar bile, oy hakkının ilçelerde yaşayan tüm erkeklere genişletilmesi için kampanya yürüttü. Bu anlamda, Green'in konumu, William Ewart Gladstone da dahil olmak üzere, diğer Gelişmiş Liberallerin çoğundan daha radikaldi.

Green, 1881'de liberal siyaset felsefesinin en ünlü açıklamalarından biri haline gelen "Liberal Mevzuat ve Sözleşme Özgürlüğü Üzerine Ders"i, Liberal Parti faaliyetleri bağlamında verdi. Bu sırada din, epistemoloji, etik ve siyaset felsefesi dersleri de veriyordu. İnanç ve tanrının Şahidi hakkındaki vaazları, "İradeye Uygulanan Farklı 'Özgürlük' ve İnsanın Ahlaki Gelişimi Üzerine" makalesi de dahil olmak üzere, Siyasi Yükümlülük İlkeleri ve "Liberal Mevzuat ve Sözleşme Özgürlüğü Dersi" gibi eserleri ölümünden sonra yayımlandı.

Green, 15 Mart 1882'de 45 yaşında kan zehirlenmesinden öldü. Cenazesine akademik hayatından arkadaşlarının yanı sıra yaklaşık 2.000 kasabalı katıldı. Erkekler için Oxford Şehri Lisesi'nin kurulmasına yardım etti.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski