toplum felsefesi

 

toplum felsefesi

Toplum felsefesi veya sosyal felsefe, (bilhassa insanların sergilediği) sosyal davranışları konu alan felsefe dalıdır. Konuları geniş kapsamlı olup kişisel görüşlerden yasaların meşrûluğuna, sosyal sözleşmeden devrimi oluşturan kriterlere, günlük eylemlerden bilimin kültür üzerindeki etkisine, insan demografisindeki değişikliklerden arı kovanındaki toplumsal düzene kadar birçok konuyu içine alır.

Ayrıca; Milletlerin varoluşuda, Toplum'a sıkı sıkıya bağlıdırlar. Felsefik olarak insan birbirine kutsal bağ ile bağlı olmasını beklenmesi gerekirken, onlar bilgi-seven kişiler olsa dahi tezlerini şiddetle savunmuşlardır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Alt konular

Hürriyet, eşitlik, adalet ve devlet konularında ahlâki temelleri uygulamaktır.

Toplum felsefesinde önemli konular

TDK sözlük anlamı nedir?

isim

Toplumcu görüşe dayalı düşünce ve değerlendirme.

Eğitim Terimleri Sözlüğü - 1974

İngilizce: social philosophy, Fransızca: philosophie sociale

1. Toplumsal kurumlar, gelenekler, töreler ve toplum yaşayışının öteki özellikleri ile bütün bunların ahlak yönünden kapsamını ve sonuçlarını inceleyen felsefe dalı. 2. Toplumsal yaşayış, devlet, yurttaşlık gibi konularla bunlara ilişkin demokrasi, toplumculuk, faşizm vb. yönetim biçimlerini birbirleriyle bağlantılı ve düzenli biçimde ele alan görüş ya da öğretiler toplamı.

Felsefe Terimleri Sözlüğü - 1975

Türkçe: cemiyet felsefesi, İngilizce: social philosophy, Fransızca: philosophie sociale, Almanca: Sozialphilosophie

1. Toplumun ve toplumsal olayların özü ve anlamı üzerinde felsefe araştırmaları. 2. Toplumun özü ve nasıl olması gerektiği üzerindeki felsefe öğretileri. toplumsal ahlak felsefesi: 1. İnsanların toplumsal ilişkilerinden doğan töre ve ahlak sorunlarını ve ahlaksal görevleri inceleyen öğretiler. 2-Toplumu ahlaklılığın taşıyıcısı olarak gören ahlak felsefesi. Karşıtı bk. bireysel ahlak felsefesi

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski