Guru Gobind Singh

 

Guru Gobind Singh
Guru'yu 23 yaşında gösteren çizim, Bhai Rupa'dan.

Guru Gobind Singh (Pencap okunuşu: [gʊɾuː goːbɪn̯d̯ᵊ sɪ́ŋgᵊ] ; 22 Aralık 1666 - 7 Ekim 1708), doğum adı Gobind Rai, manevi bir önder, savaşçı, şair ve filozof olan onuncu Sih Guru idi. Babası Guru Tegh Bahadur, Aurangzeb tarafından idam edildiğinde Guru Gobind Singh, dokuz yaşında resmen Sihlerin lideri olarak atandı ve onuncu ve son insan Sih Guru oldu. Dört biyolojik oğlu yaşamı boyunca öldü - ikisi savaşta, ikisi Babür valisi Vezir Han tarafından idam edildi.

Sihizme yaptığı kayda değer katkılar arasında, 1699'da Khalsa adlı Sih savaşçı topluluğunu kurmak ve Khalsa Sihlerinin her zaman giydiği beş inanç maddesi olan Beş Ks'yi tanıtmak yer alır. Guru Gobind Singh, ilahileri Sih dualarının ve Khalsa ritüellerinin kutsal bir parçası olan Dasam Granth ile tanınır. Ayrıca, Guru Granth Sahib'i Sihizm'in birincil kutsal kitabı ve ebedi Guru'su olarak sonuçlandıran ve kutsallaştıran kişi olarak kabul edilir.

Guru Gobind Singh'in Patna, Bihar'daki doğum yeri.
Guru Gobind Singh'in Patna, Bihar'daki doğum yeri.

Guru Gobind Singh'in adını taşıyan yerlerin listesi

  • Mazhabi Sih
  • Bhai Jiwan Singh

Kaynaklar

  • The Sikhs of the Punjab. 2–3. Cambridge University Press. 1998. s. 72.
  • The Muslim Diaspora (Volume 2, 1500-1799): A Comprehensive Chronology of the Spread of Islam in Asia, Africa, Europe and the Americas. McFarland. 2000. s. 200. ISBN 978-1-4766-0889-1.
  • The Many Colors of Hinduism: A Thematic-historical Introduction. Rutgers University Press. 2007.
  • Aurangzeb: The Life and Legacy of India's Most Controversial King. Stanford University Press. 2017.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski