gey dostu

 

gey dostu

Gey dostu (İngilizce: gay-friendly veya LGBT-friendly); LGBT kültürü içerisinde eşcinseller arasındaki bireysel ilişkileri ifade eden eşcinsel ilişki ve eşcinsel seksi destekleyen, tüm yönelimlere saygılı olan, eşit davranan ve onları yargılamayan bir çevre yaratmak amacıyla eşcinsellere ve LGBT topluluğunun her üyesi dahil olmak üzere; açık ve onları hoş karşılayan, diğer mekanlardaki olabilecek homofobik tavırlara ve yasaklara karşı gey mekanları, politikaları, insanları veya kurumları ifade eder. Gelişmiş batı ülkelerinde ve yine birçok medeni ülkede eşcinsellerin kendilerini rahat hissettikleri, onlara özel; saunalar, sinemalar ve gey dostu konaklama ile diğer LGBT mekanları bulunmaktadır.

Tarihi

Özellikle 20. yüzyılın sonlarında Kuzey Amerika'da ortaya çıkan "gey dostu" terimi, hem eşcinsel haklarının kademeli olarak dünya genelinde ülke anayasalarında uygulanmasının hem de işyerindeki, okullardaki diğer eşcinsel ve transgender bireyleri destekleyen politikaların kabulü ve kabulüne yönelik girişimler ile birlikte işletmeler için farklı bir tüketici grubu olarak gey ve lezbiyenler dikkat çekmiş, bununla beraber "gey dostu" mekanlar açılmıştır. Günümüzde dünya genelinde gey dostu olarak bilinen şehirler arasında San Francisco, Sidney, Amsterdam, Tel Aviv, Buenos Aires, Manchester, Brighton, Köln ve Berlin yer almaktadır.

The Advocate düzenli olarak; eşcinsel evlilik yasalarına, eşcinsel çiftlerin sayısına ve diğer niteleyiciler gibi gerçeklere dayanarak Minneapolis, Albuquerque, San Diego ve Austin gibi şehirlerin de aralarında bulunduğu Amerika'daki en eşcinsel şehirlerin bir listesini yayımlar.

Gey dostu işletmeler

Günümüzde çoğu işletme daha çeşitli eleman ve müşteri tabanlarına izin vererek kendini gey dostu olarak tanımlar. Human Rights Campaign cinsel azınlıklara eşitlik kazanmak için çalışır ve LGBT kişiler ile ilişkin sorunlara dair bir şirketler listesi yayımlar. Gey dostu çalışma ortamları için bilinen şirketlerin arasında Dell ve The Coca-Cola Company., R Family Vacations, Ginch Gonch, Egotour ve birçok şirket eşcinsel müşterilere niş ürün ve hizmetler sağlar. Araştırmalara göre belirli bir ürün veya hizmetin fiyatı daha yüksek olsa bile LGBT topluluklar gey dostu şirketlere daha çok eğilim gösterirler.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski