LGBT evlat edinme

LGBT ebeveynlik (İngilizce: LGBT parenting), bir veya birden fazla çocuğu ebeveyn veya koruyucu aile olarak yetiştiren lezbiyen, gey, biseksüel ve transgender (LGBT) kişileri ifade eder. Buna şunlar dahildir: Eşcinsel çiftler tarafından yetiştirilen çocuklar (aynı cinsiyetten ebeveynlik), bekar LGBT ebeveynler tarafından yetiştirilen çocuklar ve en az bir eşin LGBT'li olduğu karşı cinsten bir çift tarafından yetiştirilen çocuklar.

LGBT haklarına karşıt olanlar, LGBT ebeveynliğinin çocukları olumsuz etkilediğini savunurlar. Binaenaleyh, bilimsel araştırmalar sürekli olarak gey ve lezbiyen ebeveynlerin heteroseksüel ebeveynler kadar zinde ve yetenekli olduğunu ve çocuklarının psikolojik olarak sağlıklı ve heteroseksüel ebeveynler tarafından yetiştirilenler kadar uyumlu olduğunu gösterir. ABD, Kanada ve Avustralya'daki önde gelen ruh sağlığı uzmanları, aksini öne süren güvenilir ampirik araştırmalar belirlememiştir.

Lezbiyen çift çocuklarıyla

İstatistik

Aralık 2007'de yayınlanan ABD Nüfus Sayımı Anlık Görüntüsü'ne göre, çocuklu aynı cinsiyetten çiftler, heteroseksüel evli çiftlere göre önemli ölçüde daha az ekonomik kaynağa ve önemli ölçüde daha düşük ev sahibi olma oranlarına sahip.

Polonya Bilimler Akademisi Psikoloji Enstitüsü (IP PAN) tarafından Polonya'da 2013-14'te ülkede yaşayan aynı cinsiyetten ilişkilerde bulunan 3000 LGBT kişi üzerinde yürütülen bir ankete göre, %9 (kadınların %11,7'si ve kadınların %4,6'sı) erkekler) eşleştirilmiş LGBT bireylerin ebeveynleriydi. 2011 Kanada Nüfus Sayımı, Polonya araştırmasının sonuçlarına benzer sonuçlara sahipti: Kanadalı eşcinsel çiftlerin %9,4'ü çocuk yetiştiriyordu.

Dünyadaki aynı cinsiyetten çiftler tarafından evlat edinmenin yasal durumu
Dünyadaki aynı cinsiyetten çiftler tarafından evlat edinmenin yasal durumu:
 Ortak evlat edinmeye izin verilen bölgeler
İsviçre'de üvey evlat edinme yasası 1/1/2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski