kızgınlık

 

kızgınlık

Kızgınlık ya da öfke, insanların ve hayvanların algıladıkları bir tehdit veya hakaret karşısında sergiledikleri düşmanlık duygusudur. Kızgınlık vücutta bir takım fiziksel değişikliklere neden olur. Örneğin tansiyon ve nabız yükselir, vücuttaki adrenalin ve noradrenalin düzeylerinde artma gözlenir.

Kızgınlık insanlar ve hayvanlarda dışarıdan gözlenebilen değişikliklere de yol açar. Kızgın insanlar bazen bağırırlar, kabarırlar, yumruklarını sıkarlar, dişlerini gösterirler veya tehditkar bir yüz ifadesi sergilerler. Genellikle kavgaların çoğu kavgacılardan en azından birinin kızgınlığını ifade etmesi sonucu ortaya çıkar. Kızgınlığın amacı insanların kendilerine tehdit olarak algıladıkları davranışı durdurma çabasıdır. Ancak psikologlara göre kızgın insanlar olayları tarafsız bir şekilde değerlendirme ve davranışlarını kontrol etme yeteneklerini kaybederler. O yüzden de kızgınlık genellikle sorunların çözümünü kolaylaştırmak yerine daha da zorlaşmasına neden olur.

Kızgın bir adam
Kızgın bir adam


{tocify} $title={İçindekiler}

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

kızgınlık, -ğı

1. isim Kızgın, ısınmış olma durumu.

2. isim Hayvanların çiftleşme isteği.

3. isim, mecaz Öfkeli olma durumu:

      "Babama olan bağlılığımdan ziyade, anneme duyduğum kızgınlıktan yaptım bunu." - Elif Şafak

Tarım Terimleri - 1949

Türkçe: hırap, Diğer: brunts

bk. kösnüklük

Veteriner Hekimliği Terimleri Sözlüğü -

İngilizce: estrus

Dişi memeli hayvanların birtakım fizyolojik ve ruhsal belirtiler göstererek erkekle cinsel ilişkiye girme isteği, östrüs, hlk. hırap, boğasamak, boğaya gelme. Bu dönemde türlere göre farklılık gösteren kızgınlık belirtileri ortaya çıkar ve östrojen hormonu etkindir. Dönem içerisinde bir kez kızgınlık gösterenlere monoöstrüs hayvanlar, birden çok kızgınlık gösterenlere poliöstrüs hayvanlar adı verilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski