maaş

 

maaş

Maaş; bir kişiye yaptığı işin karşılığı olarak, düzenli şekilde ödenen para. Ücret ise genel anlamıyla maaşı ve ikramiye gibi diğer ödeme çeşitlerini de kapsar. Maaş, İşveren tarafından, çoğunlukla günlük, haftalık veya aylık şekilde ödenir. Maaşın miktarı genellikle bir iş günü veya saati baz alınarak hesaplanır. Günlük olarak ödenen maaşa yevmiye denir. Ekonomide, belirli ve uzun bir sürede (genellikle takvim yılı) elde edilen mal ve para miktarını belirtmekte kullanılan gelir ve kazanç sözcükleri de gündelik kullanımda zaman zaman maaş ile eş anlamlı olarak kullanılır.

{tocify} $title={İçindekiler}

TDK sözlük anlamı ve açıklaması nedir?

isim, Arapça maʿāş

Aylık:

      "Birdenbire ummadığım masraflarla ve kira ödeme derdiyle karşı karşıya kalınca, gülünçleşti maaşım." - Elif Şafak

İktisat Terimleri Sözlüğü - 2004

İngilizce: salary

1. Türkiye'de memurlara üretim sürecine katılmaları karşılığında belli sürelerde yapılan ödeme. 2. bk. ücret 2

Kelime Kökeni

Arapça ˁyş kökünden gelen maˁāş معاش  "yaşam, geçinme, geçim, birine geçinmesi için ödenen para" sözcüğünden alıntıdır. maişet maddesine bakınız.

Tarihte En Eski Kaynak

[ Darir (çev.), Kıssa-i Yusuf (1377 yılından önce) : kul karavaş katır (u) raht (u) kumāş, bile virdi kim kılısarlar ma'āş ]

Bu kaynak kayıtlara geçmiş ve maaş kelimesinin kullanıldığı yazılı ilk kaynaktır. Kullanımı daha öncesinde sözlü olarak veya günlük hayatta yaygın olabilir.

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski