Sezgin Baran Korkmaz

 

Sezgin Baran Korkmaz

Sezgin Baran Korkmaz kısaca: SBK (d. 7 Kasım 1977; Digor, Kars), Türk iş insanı ve girişimcidir. SBK Holding ve SBK Vakfının kurucu başkanıdır.

{tocify} $title={İçindekiler}

Hakkında bilgi nedir?

  • Doğum tarihi: 7 Kasım 1977
  • Doğum yeri: Digor, Kars, Türkiye
  • Mesleği: İş insanı
  • Organizasyon
    • SBK Holding
    • SBK Vakfı
    • Borajet
  • Suçlama: Kara para aklama
  • Evlilik: Gökçen Korkmaz

Yaşamı

İlk yılları

Kars'ın Digor ilçesinde beş çocuklu Kürt bir ailede doğmuştur. Çocukluğunda ayakkabı boyacılığı yaptığını belirtmiştir. Bazı kaynaklarda ise Kars'ta boyacılık yaptığı belirtilmektedir.

Eğitimi ile ilgili bir bilgiye rastlanmayan Korkmaz, Digor’dan 12-13 yaşında İstanbul’a geldiğini, kendisine "Deli Baran" denildiğini, İstanbul Moda’da 13 kişiyle bekar evi paylaşırken, bir yandan da ayakkabı boyacılığı yaptığını söylemiştir.

Bulaşıkçılık yaptığı dönercide müşterilerden kalan dönerleri pazarda sattığını, gümrükten tasfiye edilen su arıtma cihazlarını sattığını belirtmiştir.

İş yaşamı

Girişimciliğe madeni yağ fabrikası satın alarak başladığı açıklanmıştır. SBK Holding sitesinde, holdingin logosundaki başakta Kars'ın ünlü buğdayı Kavılca'dan esinlenildiği bildirilmektedir.

2009 yılında Bereket Öner'in maddi sıkıntıya düşmesinden sonra "Sincan Styropor"'un makinalarını alarak, Bursa Kestel’deki Komak Isı Yalıtım bünyesinde çalıştırmaya başladı. Sezgin Baran Korkmaz'ın bu tesisinde ve aynı konuda faaliyet gösteren Çorlu'daki tesisinde yangın çıkmış, bu yangınları sigortadan para almak için kendisinin çıkardığı iddia edilmiştir.

Daha sonra Mübariz Mansimov Gurbanoğlu'nun ortağı, Levon Termendzhyan ile tanışarak ortak girişimlerde bulunmaya başladı. Daha sonra ise, ilk büyük şirket alma girişimi olan Borajet'in hisselerini Yalçın Ayaslı'dan satın aldıktan sonra şirketin eski yönetimi ile ilgili karalayıcı açıklamalarda bulunmuş, en son İnan Kıraç'ın Kıraça Holding'e ait yurt dışı yatırımcılardaki %45 oranındaki hisselerini toplayarak, şirketi almaya çalışmış ama başarılı olamamıştır.

Şirketleri

2015 yılında Hürriyet Gazetesi'nde, zor durumdaki Türk şirketlerini alarak, düzlüğe çıkarıp sattığı belirtilmiştir.

Mega Varlık Yönetim A.Ş., Komak Isı Yalıtım sistemleri, SBK Holding Biofarma İlaç sanayi, Unico Sigorta, Münir Şahin İlaç Sanayi, Ecem İlaç Pazarlama, İstanbul Doğu Batı Derneği, Bugaraj Elektronik Ticaret, Hexagon Mühendislik, Auto Alsat Bilişim Otomotiv, Vaniköy Sigorta, Komak Madeni Yağ Akaryakıt, Boğaziçi Cam Sanayi, Bukombin Bilişim, Ürosan Kimya, Noil Yatırım, Blane Teknoloji, Umut İlaç, İsaanne Sarl şirketlerinin sahibidir.

Tutuklanması ve hakkındaki iddialar

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, uluslararası kara para aklama suçlamasıyla aranmaktadır. Türkiye'deki şirketlerine ve tüm mal varlığına mahkeme tarafından el konulmuştur. 5 Aralık 2020'de Türkiye'yi eşi Gökçen Korkmaz ile beraber İsviçre'ye giderek terk etmiştir. 2021 yılında Sedat Peker tarafından ortaya konan iddiaya göre Türkiye İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Korkmaz'a hakkındaki soruşturma hakkında önceden bilgi vererek yurtdışına kaçmasına olanak sağladı. Peker ayrıca Ankara Bölge İstinaf Mahkemesi Başkanı Esat Toklu'nun ve diğer yargı üyelerinin Sezgin Baran Korkmaz'a ait lüks bir otelde bedava konakladığını öne sürdü. Toklu ise bu iddiayı reddetti. 2 Mayıs 2021'de hakkında açılan soruşturma tamamlanmış olup, hakkında "mal varlığı değerini aklama" suçundan 7 yıl 6 aya kadar hapis cezası istendi.

Korkmaz'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin Utah eyaletinde vergide sahtecilik yapmaktan ceza almış bir şirketle de ilişkisi mevcuttur. 19 Haziran 2021 tarihinde ABD'nin isteği üzerine Avusturya'da tutuklanmıştır. Utah Başsavcılığı, 28 Nisan'da Korkmaz hakkında iddianame düzenledi. Korkmaz, kara para aklama, dolandırıcılık ve devlet işlemlerine engel olma suçlarından 225 yıl hapis istemiyle yargılanacak.

Özel hayatı

Gökçen Korkmaz ile evli olup, 2009 doğumlu bir oğlu vardır. 2015 yılındaki bir beyanatında, girişimciliği ve hayatı öğrenmesi için 6 yaşındaki oğluna simit sattırdığını belirtmiştir.


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski